Iedereen welkom in Isala Heupcentrum

Meppel Isala Heupcentrum Guido van Solingen. ©2022 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle

(Ingezonden mededeling)

Weer kunnen genieten van bewegen, dat is het motto van het Isala Heupcentrum. Orthopedisch chirurg Guido van Solinge: ‘Iedereen kan bij ons terecht voor een nieuwe heup. Of je nu verder helemaal gezond bent of andere aandoeningen hebt, zoals diabetes of hartproblemen. Dat is het grote voordeel van een topklinisch ziekenhuis.’

Jaarlijks plaatsen de orthopedisch chirurgen van Isala 750 tot 800 nieuwe heupen. Guido: ‘Omdat wij het vaak doen, zijn wij er goed in. Dat neemt niet weg dat ik iedere heupoperatie als een uitdaging zie. De uitdaging is om de nieuwe heup zo goed mogelijk te plaatsen. Bovendien besparen wij zoveel mogelijk spieren tijdens de ingreep, zodat onze patiënten zo snel mogelijk weer op de been zijn.’ Een heupoperatie is een eigen zorgpad. Dat betekent dat er goed overleg is tussen de verschillende afdelingen zoals Radiologie, Orthopedie, planning enzovoort.

Extra patiënten

Artrose is de veroorzaker van slijtage in de heup. Guido: ‘Iedereen kan er mee te maken krijgen. Je merkt het bijvoorbeeld aan pijn in de lies of in de bil. Soms komen patiënten bij ons met knieklachten en dan blijkt het toch door de heup te komen. Dat is heel apart inderdaad. Ik verwacht dat steeds meer mensen artrose krijgen. Dat komt omdat wij steeds ouder worden, maar ook doordat wij minder bewegen. Wij bereiden ons daarom voor op die extra patiënten. Uiteindelijk verwachten wij duizend patiënten per jaar in ons Heupcentrum te opereren.’

Ontspannen

De meeste operaties vinden plaats in het nieuwe ziekenhuis in Meppel. Guido: ‘Het is een overzichtelijk en gemoedelijk ziekenhuis. De auto parkeer je voor de deur en de omgeving is ontspannen. Patiënten die meer risico lopen, ongeveer tien procent van onze patiënten, opereren wij  in Isala Zwolle. In dit ziekenhuis zijn IC bedden en een 24-uurs verkoever.’

Verder reizen

Een heupoperatie in Isala Meppel betekent voor patiënten uit Zwolle en ten zuiden van Zwolle wel extra reizen. Guido: ‘Ik heb echter nog niemand gehoord die dat erg vond. Ik hoor juist dat zij het kleinschalige in Meppel waarderen. Bovendien hoef je alleen voor de operatie naar Meppel. De poliafspraken kunnen ook in Zwolle of in de polikliniek in Heerde.’ Een extra service van het Isala Heupcentrum is een speciale app. Guido: ‘Die geeft u informatie over de operatie, maar herinnert u er ook aan dat u zich vijf dagen voor de ingreep moet wassen met speciale doekjes. Dat u een dag voor de OK speciale neuscrème moet gebruiken tegen infecties. Bovendien krijg je een pushbericht waarin nog een keer wordt benadrukt dat u nuchter moet blijven voor de operatie. Na de operatie kun je de app gebruiken om te oefenen. Veel patiënten installeren hem op hun telefoon of tablet’.

Meer informatie
www.isala.nl/heupcentrum

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.