‘Buurt tegen plannen opvang asielzoekers in De Lantaren in Lemelerveld’

0229017_IMG5114.JPG
.

RAALTE/DALFSEN – Het college van B&W van Dalfsen is onder voorwaarden bereid om mee te werken aan het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om vijftig asielzoekers, minderjarige jongeren zonder ouders, op te vangen in voormalig restaurant De Lantaren in Lemelerveld. Het pand, waar volgens de Stentor nu vijftien Poolse arbeidsmigranten verblijven, zou voor dat doel vijf jaar verhuurd kunnen worden. De buurt is er echter erg op tegen, vertelt omwonende Paul Otte uit Raalte.

De Lantaren ligt vlak naast de N348 aan de Achterkampweg 18, vlakbij de gemeentegrens met Raalte. Vorige week woensdag was er een infobijeenkomst om de buurt te informeren over de verkennende fase. Maar volgens Otte waren de nabij wonende Raaltenaren niet uitgenodigd. Een brief in de buurt ging echter snel rond, waardoor ook zij op de hoogte waren, zo laat hij weten. “De opkomst was goed. Ongeveer vijftig buren waren aanwezig. De burgemeester vertelde over de plannen en kondigde aan dat het COA de intentie heeft er vijftig jongeren te gaan plaatsen, voor een duur van vijf jaar.” Maar de buurt heeft volgens Otte ernstige moeite met de plannen. “We maken ons ernstig zorgen over overlast en (gevoel van) veiligheid. Het gevoel heerst dat de buurt er niks op kan inbrengen. De gemeente staat niet achter de burger, maar steunt het COA. Er zijn toezeggingen gedaan over afspraken en tijdsduur, maar de buurt heeft het gevoel dat als ze er eenmaal in zitten, ze er nooit meer weg gaan. Wij kunnen er allemaal tegen zijn, maar als de gemeente akkoord gaat, hebben we geen poot om op te staan.” Hij vervolgt: “Al met al een zeer deprimerende sessie waarbij de machteloosheid wel heel wrang voelt.”
In de Stentor komt ook Paul Stijns, die direct naast het pand woont, aan het woord. Hij heeft veel dieren rondom zijn huis en is bang voor problemen door de pubers. “Ik heb geen zin ieder uur naar buiten te rennen omdat ze ergens lopen, waar ze niet moeten zijn”, vertelt hij in de krant. Hij vervolgt: “Het zijn kinderen, maar geen gewone kinderen. Het is een andere cultuur, ze zijn getraumatiseerd, ze hebben niets.”

‘Overvol’

Het initiatief komt van de nieuwe eigenaar van het pand, waarin eerder De Lantaren gevestigd was. Die benaderde het COA. De plannen betreffen een zogenaamde Proces Opvang Locatie (POA) voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). “Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol en kwetsbare jongeren verblijven hier veel langer dan wenselijk is”, zo laat de gemeente weten. Na de screening gaan de jongeren (13 tot 17,5 jaar) de procedure in. Gedurende dat proces worden zij opgevangen in een POA. “De asielprocedure neemt in principe maximaal zeven weken in beslag. In de praktijk kan dit (vanwege achterstanden bij de IND) uitlopen tot vier à vijf maanden en soms nog langer. Na afronding van de procedure verhuizen de jongeren naar een kleinschalige opvang in het land.”

Randvoorwaarden

De beschikbaarheid van onderwijs (de jongeren starten meestal in een internationale schakelklas om vervolgens door te stromen naar het reguliere onderwijs) is wat de gemeente en het COA betreft een belangrijke randvoorwaarde. Dit ook mede gezien de hogere instroom door Oekraïense jongeren. Maar er zijn meer belangrijke aandachtspunten. De Lantaren ligt direct aan de N348 en heeft een afslag naast het pand waar zwaar transport langskomt. De gemeente wil weten of dat gevolgen heeft voor een andere belangrijke randvoorwaarde: een goed woon- en leefklimaat. “Daarbij kijken we naar verkeersveiligheid, maar ook gezondheid moet hier in meegenomen worden. Het COA zal een onderbouwd verzoek moeten aanleveren. Eén woonhuis grenst direct aan de locatie en in de omgeving zijn enkele woonhuizen en bedrijven gevestigd. De kosten voor aanpassingen en verbouwingen van het pand en het omliggende terrein liggen bij de eigenaar van het pand dan wel het COA.”

‘Bizar verhaal’

Volgens de gemeente is het op dit moment nog niet mogelijk om een precies tijdpad aan te geven voor de vervolgstappen. “Op de bijeenkomst met omwonenden is aangegeven dat, samen met het COA, een vervolgbijeenkomst gehouden wordt om de gerezen vragen te bespreken. Daarbij hebben wij ook oog voor de inwoners en onze partners uit de gemeente Raalte. De druk vanwege de situatie in Ter Apel is hoog en de verwachting is dan ook dat wanneer de locatie aan de randvoorwaarden voldoet, er op korte termijn stappen zullen kunnen worden gezet. We denken aan een proces van enkele maanden.”
Otte geeft aan dat de buurt ondertussen bezig is om zich te organiseren. “Ik ben natuurlijk maar een van de belanghebbenden, maar ik ben inmiddels al door andere omwonenden gebeld met opmerkingen als: ‘Wat een bizar verhaal’; ‘Dit moet niet kunnen’ en: ‘Laten we er wat aan doen’.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.