‘Als wagenbouwers willen we heel graag rijden’

0227648_Brazil_Jordi_Lenselink.JPG
.

Voorbereidingen voor de komende Sallandse carnavalsoptochten in volle gang

LEMELERVELD/RAALTE – Geen Sallandse carnavalsoptochten in februari of maart, maar in het weekeinde van 21 en 22 mei. Voor de wagenbouwers van Brazil in Lemelerveld dus veel meer tijd en een makkie, zo zou je kunnen denken, maar zo ligt het dus niet. Voorzitter (“Maar alleen op papier”) Len Sibelt van de wagenbouwgroep Brazil weet namelijk dat die extra voorbereidingstijd het niet makkelijker maakt, integendeel.

”Want in de wintermaanden heeft iedereen veel meer tijd. Nu zijn er zoveel andere feesten en activiteiten. Met mooi weer ga je ook sneller op een terrasje zitten. Maar onze twee wagens zijn natuurlijk op tijd klaar voor de optocht in Lemelerveld en de Grote Sallandse Optocht in Raalte.”
Ook op deze zaterdagmiddag wordt er in de grote hal aan de Vilstersedijk even buiten Lemelerveld weer hard gewerkt. Er is dit keer hoog bezoek van Jordi Lenselink, voorzitter van de optochtcommissie van CV de Stöppelkaters in Raalte. Geen controle of inspectie, maar uit interesse en belangstelling. “Als optochtcommissie hebben we te maken met de nodige regels en vergunningen, denk maar aan de maximale breedte en hoogte van de wagens”, begint Lenselink. “Die informatie kun je dan wel in een brief hier over de schutting gooien, maar veel liever gaan we zelf kijken, belangstelling tonen en met de bouwers overleggen. Dat wordt zeer gewaardeerd.”
Hij is al zo’n drie jaar voorzitter van de optochtcommissie in Raalte, maar die op 22 mei wordt pas zijn eerste. Drie jaar geleden voorkwam een zware storm dat de lange stoet door het Raalter centrum trok, daarna gooide corona twee jaar roet in het eten. “Voorzitter Ronald Nijboer, die ongeveer gelijk aantrad, en ik krijgen nog wel eens een plaagstootje. Allebei hebben we in functie namelijk nog nooit een echt carnavalsfeest meegemaakt.”
Het weekeinde van 21 en 22 mei wordt dus zijn debuut (en dat van de andere tien leden van de optochtcommissie). Lenselink en Sibelt kunnen goed met die datums leven, al hopen ze ook allebei dat alles volgend jaar weer normaal is. “Dat is toch het mooiste, vasthouden aan de traditie”, zo overpeinst Sibelt. Dat standpunt geldt waarschijnlijk voor alle 168 betalende leden van Brazil, een van de oudste en grootste wagenbouwclubs van Lemelerveld, het dorp waar zo’n vier verenigingen druk aan het bouwen zijn.

‘Leuk houden’

Sibelt: “We werken met een kerngroep van acht mensen hier. Dat is hard nodig om alles te regelen, te plannen en te coördineren. Daarnaast krijgen we hulp bij de verschillende onderdelen van tientallen leden. Eigenlijk zijn we hier een soort verlengstuk van een vriendengroep. Natuurlijk, de afgelopen twee coronajaren zonder carnaval was het best een uitdaging om het leuk te houden. Gelukkig zijn we nu weer echt aan de slag.”
De viering van het 55-jarig bestaan van de Heinose Sökkestoppers het weekeinde van 21 en 22 mei was de directe aanleiding om op die data carnaval in heel Salland te houden, maar Lenselink nuanceert dat wel; “We hebben als Stöppelkaters meteen gezegd dat zo’n vervangende datum niet alleen door de carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte moest worden gedragen, maar ook door de verenigingen en wagenbouwers in Lemelerveld en Boskamp. Zo is dat ook gegaan. Het klopt, rector Han Nijboer van het Carmel College Salland was niet blij met die datum omdat het midden in de eindexamenweken valt, maar je kunt echt niet veel later meer een geschikt weekeinde vinden zonder een tentfeest of festival. Dan zou je al snel eind juli zitten.”

Knettergek

Voor de bouwers van Brazil zijn die datums in mei geen enkel probleem, bevestigt Sibelt; “We vinden het prima want we willen gewoon heel graag weer meerijden. Ons thema dit jaar? ‘We zijn nog steeds besmet met het carnavalsvirus’. Nee, dat heeft niks met corona te maken maar is een vervolg op een eerder thema: ‘We zijn besmet met het carnavalsvirus’.”
Brazil en de andere wagenbouwgroepen in het dorp zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot echte instituten, zo wil hij nog wel even kwijt. “Onze bouwers komen hier in aanraking met allerlei technieken. Ze leren heel goed om samen te werken. Natuurlijk, je moet knettergek zijn om er zoveel uren aan te besteden, maar je leert ook veel. Als je dit allemaal ziet hier, dat is toch geweldig? Zoveel mensen maar ook bedrijven in Lemelerveld helpen ons daarbij op allerlei mogelijke manieren.”
Jordi Lenselink verwacht dat de Grote Sallandse Optocht dit jaar iets minder startnummers zal hebben dan die in 2018. “Al weet je dat nooit zeker omdat veel groepen, vooral de kleinere, pas op het allerlaatste moment nog inschrijven. Toch wordt het in ieder geval een mooie optocht waarbij we veel publiek verwachten.”

Optochten

In Heino, Boskamp en Lemelerveld zijn de optochten op zaterdag 21 mei. Een dag later, op zondag 22 mei vertrekt de Grote Sallandse Optocht om 13.00 uur ’s middags vanaf de Heesweg voor het vertrouwde parcours door het centrum van Raalte. Na de optocht is de prijsuitreiking weer Bij Lampe, tijdens carnaval omgedoopt tot ‘Den Vergulden Kater’. Tijdens de optocht collecteren de oud-prinsen van de Stöppelkaters weer. Voor de eerste keer is niet alleen contant geld welkom in de collectezakken, maar kan er ook een digitale bijdrage geleverd worden.

Foto: Len Sibelt (links) en Jordi Lenselink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.