Vroeger in Salland: Geschiedenis Herenstraat 1 (deel twee)

0225188_Vroeger_in_Salland.jpg
.

RAALTE – Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat opnieuw over de geschiedenis van het pand aan de Herenstraat 1.

In de bijdrage van maart waren we gebleven bij de overdracht van de in de oorlog gehavende manufacturenwinkel van Jan Geertman aan de Herenstraat 1 in Raalte aan de inwonende en ongehuwde kinderen Annie, Dora en Antoon. Samen zetten ze de winkel voort.
Dora trouwde in 1951 met Arie Logtenberg. Zij kochten de bakkerij annex café middenin de Herenstraat (nu Sporthuis Schutte) van de bekende banketbakker Hein Oude Nijhuis, in de volksmond beter bekend als ‘Luyken Hein’. Hij stond bekend om de beroemde ‘Luyken-speculaas’. Arie zette die speculaastraditie voort. Toen Annie in 1971 overleed, stond Antoon er aan de Herenstraat 1 alleen voor. Hij runde de winkel samen met enkele winkelmeisjes. Hoewel hij ook ambtenaar bij de gemeente Raalte was, voelde hij het als zijn plicht om de winkel voort te zetten. Dat deed hij tot 1 april 1986. Enkele jaren later, op 6 mei 1990, overleed hij op 71-jarige leeftijd. In al die jaren had Antoon het ouderlijk huis goed onderhouden en in oorspronkelijke staat gehouden. Het pand had nog de originele betimmering en de houtnerfbeschildering, een stijlkamer in Biedermeijer stijl en de oude keuken met grote schouw. Alleen de voorpui was in 1905 veranderd. Voor het overige had het pand er altijd precies zo gestaan. Toen met Antoon Geertman de ‘histoire humain’ van het pand was afgesloten, verscheen de gemeente Raalte ten tonele. Hoewel de gemeente in het verleden enige laksheid kan worden verweten ten aanzien van het behoud van historische panden, ging men bij het pand Geertman voortvarend te werk. De gemeente kocht het pand en gaf opdracht aan Niek Rovers, de ervaren architect van de Monumentendienst van het Oversticht, om het met veel historisch gevoel te restaureren. Het motief van de gemeente was dat het een fraai, historisch pand op een markant punt betrof, beeldbepalend op een plek waar vijf straten bijeenkomen. Op 13 maart 1992 volgde de heropening van het inmiddels als Rijksmonument aangewezen pand Herenstraat 1 door burgemeester Wim Zuidwijk. Thans is Hannink Makelaardij er gevestigd.

Foto: Links het pand van Geertman in de Herenstraat. Archief Historische vereniging Raalte en Omstreken
Tekst: Tonny Nijboer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.