Volop activiteiten rondom bevrijding in Heino

0225617_Ksenia_speelt_zij_zagen_oorlog_tijdens_herdenkingen.jpg
.

HEINO – Stichting 75 jaar Vrijheid Heino roept alle inwoners van Heino op om van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 april de vlag uit te steken: de nationale driekleur, de Canadese vlag of de Vrijheidsvlag. Op 12 april werd Heino bevrijd, twee dagen later kwam er een einde aan het gijzeldrama. Daarnaast zijn er diverse activiteiten in het kader van de vrijheid.

In het Dorpshuus is tot 28 mei een vrijheidsexpositie te zien. Elf kunstenaars hebben hun gedachten over vrijheid omgezet in een kunstwerk. De toegang gratis. Ksenia Marasanova verzorgt op 12 april de voorstelling ‘Zij zagen oorlog’ in de Maalderij. Zij neemt de bezoekers mee in de verhalen van zes mensen die de gevolgen van oorlog aan den lijve hebben ondervonden. Daarnaast zingt ze liederen. Ksenia werd geboren in Charkov in het oosten van Oekraïne, toen dat nog onderdeel was van de Sovjet-Unie. Ze ontvluchtte dat land om na omzwervingen haar thuis in Zwolle te vinden. ‘Zij zagen Oorlog’ is haar derde solotheatervoorstelling. Aanvang is om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via https://ksenia.nl/events/heino-zij-zagen-oorlog/. Alle baten van deze voorstelling komen ten goede aan hulpprogramma’s gericht op onderwijs voor Oekraïense vluchtelingen.
Omheining houdt op tweede paasdag 18 april een open dag in de Maelderieje. Daarbij is er ook veel aandacht voor de bevrijding van Heino. Van 11.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom. Verder is er op woensdag 4 mei een Herdenkingsdienst in de Nicolaaskerk met aansluitend een herdenking bij het monument aan de Rozendaelseweg. De dienst begint om 19.00 uur; de herdenking bij het monument om 19.45 uur. Daarnaast is er op 5 mei de speciale fietstocht ‘Sporen van de oorlog’. De deelnemers fietsen langs locaties waar tijdens de oorlog iets is gebeurd. In het routeboekje staan de verhalen. De dag wordt afgesloten met een feestavond in het Dorpshuus met medewerking van de band Hippie Tunes, tot viermaal toe de huisband bij Top 2000 Café Heino. De entree bedraagt 5 euro. Kaarten bestellen kan via www.live-music-heino.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.