Vier Koninklijke onderscheidingen in Olst-Wijhe

0227189_GedecoreerdenOW.jpeg
.

OLST/WIJHE – Vier inwoners van de gemeente Olst-Wijhe hebben in het kader van de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke onderscheiding gekregen. Gerrit Boomgaard en Mohamed Ait-SiHamou, allebei uit Wijhe, zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en Frits Klein uit Olst en Adrie Bolijn uit Wijhe tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen werden dinsdag door burgemeester Ton Strien opgespeld in trouw- en feestlocatie Logtenberg op de Boerhaar.

Gerrit Boomgaard is nog maar 46. Hij wordt getypeerd als een ondernemer met een groot hart voor zijn medemens; met name voor diegenen die zich in onze maatschappij minder goed kunnen redden. Hij is eigenaar van een supermarkt in Wijhe, die hij van zijn vader overnam. Al vele jaren biedt Gerrit daar een veilige werkomgeving aan ‘verweesde’ jongelui. Hij zorgt voor wat structuur in hun leven, leert hun netjes te werken en op tijd op afspraken te verschijnen. Deze veilige werkomgeving biedt hij ook aan een 70-plusser uit Wijhe met een licht verstandelijke beperking. Gerrit is sinds 2002 actief binnen verschillende commissies van Gastvrij Wijhe en sinds 2019 covoorzitter van deze vereniging. Daarnaast is hij zeer actief in het tegengaan van winkelcriminaliteit in Wijhe. In 2019 bracht hij, in samenwerking met de Historische Vereniging Wijhe, het stickerboek ‘Wijhe, de parel aan de IJssel’ uit.
Mohamed Ait-SiHamou (80) verliet als jongvolwassene zijn geboorteland Marokko om als gastarbeider in de mijnen in Frankrijk aan de slag te gaan. Na ook werkzaam te zijn geweest in de mijnen in Limburg, belandde hij in 1970 in Wijhe. Daar trouwde hij en stichtte een gezin. Sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft hij zich ingezet voor hulpbehoevende dorpsgenoten en dat doet hij tot op de dag van vandaag nog steeds. Zo konden de drie bejaarde gebroeders Tiggelhoven van 1990 tot april 2014 rekenen op zijn hulp en zorg. Na het overlijden van een van de broers, werden de overgebleven broers slachtoffer van een roofoverval waarbij ze zwaar mishandeld werden. Mohamed ving hen op en was op 10 april 2014 als één van de eersten ter plaatse toen de twee broers, na een koolstofmonoxide-vergiftiging, levenloos werden gevonden. Ook bood hij jarenlang ondersteuning aan het echtpaar Meissner en de gebroeders Heymerikx. In 2017 stierf één van beiden en onlangs overleed de laatste broer. De langstlevende broer heeft in 2021 nog een brief geschreven om het voorstellen van Mohamed voor een Koninklijke onderscheiding te ondersteunen. Van 1992 tot 1997 was Mohamed bovendien controleur voor de Hengelsportvereniging in Wijhe. Daarnaast mogen ze al sinds 1995 op landgoed ‘De Gelder’ dagelijks rekenen op de vrijwillige inzet van Mohamed.

Zitvolleybal

Frits Klein (77) heeft een uitzonderlijke bijdrage geleverd aan het zitvolleybal voor gehandicapten. Hij was betrokken als scheidsrechter en floot vele wedstrijden, ook tijdens Europese en Wereld Kampioenschappen en de Paralympics – van Enschede tot Kristiansand (Noorwegen) en van Apeldoorn tot Montreal in Canada. Daarnaast hield hij zich onder andere bezig met het opleiden en beoordelen van scheidsrechters, was hij lid van de Volleybal Referee Commission en organiseerde hij 17 jaar lang de Werner von Siemens Cup – een jaarlijks toernooi in Hamburg. Andere taken van Frits voor het zitvolleybal waren: Competition Manager van de World Organization Volleybal for Disabled en webmaster van de website voor de internationale organisatie (1980-2004). Voor zijn belangrijke bijdragen in het zitvolleybal kreeg hij in 2020 en 2021 internationale awards uitgereikt door World ParaVolley. Frits zet zich bovendien, sinds de oprichting in 2000, in voor Videogroep Olst-Wijhe. Hij werkte bijvoorbeeld mee aan de opname van de film ‘Anders bekeken’, waarbij alle rollen gespeeld werden door mensen met een beperking. Vanaf 2018 is Frits actief in de werkgroep ICT van de Historische Vereniging ’t Olster Erfgoed. Ook Theateratelier ToiToiToi maakt sinds 2019 volop gebruik van de technische kennis en innovativiteit van Frits. Dichter bij huis is Frits, samen met zijn vrouw Margo, mantelzorger voor een goede vriend – tevens buurman – die nagenoeg blind is. Daarnaast zijn zij ook mantelzorger voor hun schoonzuster, die weduwe is.

Wijhe ‘92

Adrie Bolijn (68) is sinds 2001 als vrijwilliger actief binnen de voetbalvereniging Wijhe ’92, onder andere als voorzitter van de jeugdcommissie en voorzitter van het voetbalbestuur. Hij initieerde bijvoorbeeld het G-voetbal en ook het meisjes- en damesvoetbal bloeiden op onder zijn leiding. Daarnaast was hij één van de initiatiefnemers van het zeer succesvolle internationale jeugdvoetbaltoernooi de IJsseltrophy, met deelname van teams uit onder andere België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Nederland. In 2017 legde hij zijn functie als voorzitter neer, maar is hij nog steeds actief voor de club met verschillende vrijwilligerstaken. Daarnaast fungeert Adrie sinds 2010 als nestor, vraagbaak en adviseur voor cultuur-, sport & bewegings- en welzijnsorganisatie Ut Huus. Ook in zijn functie als directeur en later als directeur-bestuurder van Stichting Openbaar basisonderwijs Salland De Mare heeft Adrie veel betekend. Bijvoorbeeld het project ‘Scholen voor Morgen’: het innovatieve antwoord op de krimp van het onderwijs in Salland.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.