Uitgesproken Lauk: Timo

Ik heb respect voor hem; Timo Roescher, uitbater van de Leeren Lampe, tegenwoordig omgedoopt tot Bij Lampe, in Raalte. Enthousiast nam hij in het najaar van 2019 aan de Almelosestraat de scepter over van Arjan Bekedam. Met nieuwe plannen, zoals de tributebands op zondagmiddag. Helaas liet mijn generatie het afweten, dus dat initiatief verdween. Gelukkig slaan we in oktober toe met ‘Meet, Greet en Beat Raalte 1960-1970’.

Na dat halve jaartje eind 2019 werd Timo geconfronteerd met kleine, grote, korte en langere lockdowns. Een zware en zwarte tijd voor hem en al zijn (horeca-)collega’s. Salland zonder Bij Lampe is anders, er ontbreekt dan iets. Dat hebben we eerder meegemaakt, al zijn de herinneringen aan de tijdelijke Stoppelburcht op de Domineeskamp tijdens carnaval niet verkeerd.

Timo kan gelukkig sinds een paar maanden weer vol aan de bak. Alleen, hij wordt nu met enige regelmaat geconfronteerd met wilde verhalen op vooral de social media. Eerst over een schietpartij op de parkeerplaats, uiteindelijk was dat een alarmpistool, daarna ging het over rapper Sevn Alias die tijdens een optreden een bierglas toegesmeten kreeg. De Amsterdamse straatrapper, schrijver van teksten als ‘Ik ga goed op mijn haters, Bitch, ik ga goed, ik ga beter, Bitch’ was boos. Niet eens om het bier, maar omdat het ramadan is. Geen respect zo vond hij. Een landelijke site pikte het op en kon zowel die provinciale biersmijters in Overijssel als de straatrapper belachelijk maken.

Recent ging het op de social media los over een Teenage Party voor de jongste jeugd. Bezoekers zouden zijn gedrogeerd; er zou drank worden geschonken; er zouden ambulances zijn geweest en toegangscontroles zouden hebben ontbroken; oftewel, het zou die avond verschrikkelijk zijn geweest. Timo, hij studeerde marketing en communicatie, weet dat het soms het beste is om niet te reageren, dan waait het vaak snel over. Nu had hij er genoeg van en er verscheen een duidelijk statement: er zijn geen ambulances geweest; er was niemand gedrogeerd; toegangscontrole onder de 14 jaar kan helemaal niet; de taps waren gesloten, maar sommige bezoekers hadden van te voren elders al ingedronken; sommige jonge bezoekers hadden last van de warmte en teveel energiedrankjes en de volgende keer wordt een blaasproef bij de entree overwogen. Een statement om de zaken in het juiste perspectief te zetten.

Uiteraard leverde dat positieve en negatieve reacties op. Sommigen vonden het een plausibele verklaring, anderen geloofden er niks van. Die laatste groep baseert zich meestal op ‘van horen zeggen’ zoals van hun eigen (buur)kinderen. Nou is mijn jeugd al een tijdje geleden, maar ik weet heel goed dat ik destijds lang niet alles aan mijn ouders vertelde. En als ik er niet meer onderuit kon, dan gaf ik mijn eigen, zo gunstig mogelijke versie van de gebeurtenissen.

Natuurlijk liep je toen nog niet het risico dat iemand iets in je biertje deed, afgezien van de grapjas die er stiekem in spuugde (maar dat heb ik nooit kunnen bewijzen) of het kunstgebit van voetbalmaat Fields, maar wel dat anderen jouw glas leeg dronken. In deze tijd zou ik het als jongere wel weten; slachtoffer zijn geworden van gedrogeerde drankjes klinkt veel beter dan stiekem eerst elders ingedronken te hebben en/of teveel energiedrankjes naar binnen gegoten te hebben.

Misschien moeten we allemaal beter nadenken voordat we dit soort wilde verhalen de social media op slingeren. En bij problemen of vragen gewoon eerst eens Timo bellen. Net zoals vroeger, want ook toen gebeurde er wel eens wat, naar de legendarische Doortje Oosterlaar. Waarna Doortje precies vertelde wat er gebeurd was. Dat was dan meteen het einde van de discussie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.