Twee schetsen voor Noordmanshoek: met 50 en 110 wooneenheden

0227554_Noordmanshoek.jpg

WIJHE – Stichting de Noordmanshoek heeft afgelopen zaterdag twee ontwerpen voor de woningbouw op de Noordmanshoek in Wijhe gepresenteerd aan het publiek. In het ene ontwerp is er plek voor 50 wooneenheden; in het andere voor 110.

Stichting de Noordmanshoek, architect Huub van Laarhoven, bureau Ruimtewerk, Natuur en Milieu Overijssel en de gemeente Olst-Wijhe deelden die dag hun eerste bevindingen met alle geïnteresseerden. Architect Huub van Laarhoven vertelt over zijn ideeën bij het voorlopige ontwerp: “Het landgoed staat in het ontwerp centraal. We willen de woningbouw daarom niet verspreiden over het hele landgoed, maar hebben gekozen voor een ontwerp waarbij de woningen geclusterd zijn, maar wel allemaal in verbinding staan met het groen. We willen zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke materialen, zoals houtskelet en kalkhennep. Waar het maken van natuurlijke materialen veel CO2 kost, slaan deze materialen juist CO2 op. En daarnaast zorgen ze voor een veel gezonder binnenklimaat.” Daarnaast is er volop aandacht voor biodiversiteit en zijn alle woningen zo gesitueerd dat ze uitkijken op het groen.
Een veelbesproken punt tijdens de ochtend is betaalbaarheid: worden de woningen met al deze ambities niet te duur voor starters uit Wijhe? De stichting heeft hier onderzoek naar gedaan: “Experts geven aan dat de prijzen van biobased en duurzaam bouwen niet veel meer verschillen van traditionele bouw.” Daarnaast heeft de stichting nog een ander idee om het wonen betaalbaar te houden: delen! Zo denkt de Stichting bijvoorbeeld aan het delen van elektrische auto’s en andere deelvoorzieningen zoals een gemeenschappelijke werkplaats, moestuin, kantoorruimte en logeerplek waar gasten kunnen worden ontvangen.

Met de reacties die zijn gegeven, werkt architect Van Laarhoven de plannen verder uit. Eind mei verwacht de stichting de uitkomsten in te leveren bij de gemeenteraad. Voor meer informatie mail naar denoordmanshoek@hotmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.