Rick Evers: Eixpert

Omdat het Pasen is neem ik je graag mee in het perfect gekookte ei. Tenminste, voor mij is het bijna Pasen als ik dit schrijf. Als jij dit leest is Pasen alweer geweest. Het voordeel is dat je deze ‘column’ kunt bewaren zodat je volgend jaar de perfect gekookte eitjes op tafel zet.

Een ei koken is namelijk een kunst. Als je het niet goed doet, is je ei te hard, te soppig of je kunt het niet goed pellen. En vooral dat laatste is erg vervelend. Je herkent het vast: je gekookte ei pelt zo lastig dat je tijdens het verwijderen van de schilletjes ook stukjes ei meeneemt. Meestal heb je dan halverwege zin om het ei door de kamer heen te gooien. Gewoon doen trouwens, dat lucht heerlijk op.

Als je ei moeilijk pelt, heeft dat te maken met de versheid van het ei. Dat is dus een voordeel. Je ei is supervers. Achteraf je ei laten schrikken helpt niet, maar als je dat leuk vindt, ga vooral je gang. Vooraf je ei aan twee kanten inprikken met een eierprikker helpt wel. Investeer daarom in een goede en scherpe eierprikker. Zit je krap bij kas, laat dan die smerige, kleffe paasstol staan en kies voor een eierprikker. Geloof me, ga je geen spijt van krijgen.

Dan de kooktijd. Wil je het allerlekkerste eitje van de hele wereld? Niet hard en niet soppig, maar precies ertussenin? Dan leg je het eitje vanaf het begin in het water en kook je deze vijf minuten en vijftig seconden. Dit geldt voor een medium ei. Heb een klein ei, dan haal je er twintig seconden af. Bij een groot ei tel je er twintig seconden bij. Dit geldt trouwens voor een inductie kookplaat. Bij koken op gas kan het afwijken.

Hoe ik aan deze wijsheid kom? Jarenlange ervaring. Wij zijn thuis echte eiermonsters en hebben het koken van eieren tot in de puntjes geperfectioneerd. We zijn eixperts geworden. Hebben de eitjes jouw Pasen dit jaar verpest, dan weet je nu wat je volgend jaar moet doen. Graag gedaan. En nogmaals: lukt het pellen voor geen meter, gooi het ei dan eens keihard door de kamer heen. Dat lucht heerlijk op. Echt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.