Olst-Wijhe zet in verband met vluchtelingenstroom versneld in op Flexwonen

OLST/WIJHE – Het college van B&W van Olst-Wijhe heeft besloten om Oekraïense vluchtelingen, na de eerste crisisnoodopvang bij Summercamp, voor langere tijd binnen de gemeente op te vangen. Vooralsnog wordt uitgegaan van een aantal van zeventig tot honderd vluchtelingen voor een periode van zes maanden tot twee jaar. Daarnaast moet de gemeente in 2022 ongeveer 25 statushouders een woonplek aanbieden.

Vooruitlopend op het vaststellen van de nieuwe Woonvisie wordt het Flexwonen programma daarom versneld uitgevoerd zodat er op korte termijn vijftig tot honderd woningen beschikbaar komen. Deze woningen worden ingezet voor de algehele woningnood in de gemeente. “Door roulatie met bestaande woningen kunnen we ook vluchtelingen uit Oekraïne en statushouders huisvesten”, zo meldt de gemeente.
Flexwoningen zijn woningen die relatief snel kunnen worden gerealiseerd en die tien tot vijftien jaar blijven staan. Om versnippering van de woningen over meerdere locaties te voorkomen, gaat de voorkeur van het college uit naar twee locaties waar per locatie 25 tot 50 woningen kunnen staan. De gemeente Olst-Wijhe kijkt samen met SallandWonen en externe partijen of deze flexwoningen op korte termijn zijn te realiseren op deze voorkeurslocaties. Zodra dat bekend is worden deze locaties bekend gemaakt. Daarnaast kijkt het college naar de mogelijkheden van andere kleinere locaties.
“Het realiseren van de flexwoningen vraagt de nodige tijd en die is er eigenlijk niet, de nood is hoog”, zo stelt de gemeente. Daarom is ook gekeken naar woonruimte die op korte termijn beschikbaar is, als overbrugging, en waar tijdelijk statushouders en Oekraïense vluchtelingen kunnen wonen.

Beatrixlaan

Vanaf 21 april worden er dan ook voor een periode van ongeveer een jaar statushouders opgevangen in zes woningen van SallandWonen aan de Beatrixlaan in Wijhe. Deze woningen staan op de nominatie om over ongeveer een jaar gesloopt te worden. De plannen voor deze locatie gaan gewoon door. De omwonenden van de Beatrixlaan zijn geïnformeerd. Voor hen organiseert de gemeente een inloopmoment waar ze vragen kunnen stellen over deze tijdelijke opvang.
De opvang van Oekraïense vluchtelingen is afhankelijk van de vluchtelingenstroom en beschikbare opvangplekken in de regio. Er zijn momenteel wel gesprekken met een mogelijke opvanglocatie in de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.