‘Niemand weet wat er in de jaren 80 op dit kasteel gebeurde’

0224675_Almar_Otten_Den_Alerdinck_b.JPG
.

Deventer auteur Almar Otten schrijft psychologische thriller ‘Het Alerdinck Mysterie’

LAAG ZUTHEM – Een thriller die zich afspeelt in de wereld van de internationale spionage, maar gebaseerd op ware historische feiten; de bijeenkomsten in de jaren 80 op Den Alerdinck in Laag Zuthem. Topfiguren uit de wereld van media, bedrijfsleven en politici uit Oost (de toenmalige Sovjet Unie en Oost-Europa) en West (de VS en West-Europa) spraken toen, midden in de Koude Oorlog, met elkaar. Het boek ‘Het Alerdinck Mysterie’ van Almar Otten uit Deventer is een spannende psychologische thriller met een bijzondere mengeling van fictie en feiten.

Al veertien boeken schreef de in Heerde opgegroeide Deventernaar, in het dagelijks leven werkzaam voor de gemeente Deventer. Daaronder zeven boeken over moordzaken die door het (verzonnen) Deventer recherche duo Jozef Laros en Ellen van Dorth opgelost worden. Het idee om de internationale spionagewereld van CIA, MI5, MI6 en KGB, naar het voorbeeld van zijn favoriete schrijver, de in 2020 overleden John le Carré, als onderwerp te kiezen, bestond al zo’n zeven jaar. Veel voorwerk was al gedaan, maar tussendoor moest er nog een boek over zijn ervaringen als gemeenteambtenaar bij de energietransitie geschreven worden.
Omdat Otten via de Rotary Wouter Koning, de eigenaar van De Alerdinck, goed kent, kwamen ook de Alerdinck-conferenties in de jaren 80 ter sprake. Wijlen Frans Lurvink, een zeer geslaagde Nederlandse ondernemer, was toen de eigenaar van het kasteel en landgoed bij Laag Zuthem. “Het was toen midden in de Koude Oorlog en hij wilde, nadat hij zoveel geld had verdiend, iets doen voor de wereldvrede die toen zo onder druk stond”, zo omschrijft Otten, de bedoelingen van Lurvink. Otten sprak onder andere met Hans Lurvink, de nu 80-jarige broer van Frans.

BVD

Bekende kopstukken uit de media, grote bedrijven (zoals Pepsi Cola en Ford) en politici uit de twee toenmalige machtsblokken reisden in 1984 voor de eerste keer naar het Sallandse af om elkaar te ontmoeten. Niet tot genoegen van de Haagse politiek, zo weet Wouter Koning die in 1989 Den Alerdinck kocht van Lurvink; “De BVD lag volgens de verhalen hier in de tuin om de gasten af te luisteren. Het gebeurde allemaal in de grote zaal boven. Daar konden ze elkaar verrot schelden voor communist en kapitalist onder het genot van een sigaar en whisky.”
Begonnen met zo’n veertien deelnemers groeiden de bijeenkomsten snel naar een veel grotere omvang. Den Alerdinck werd na enkele bijeenkomsten te klein en er werd tot rond 1989 uitgeweken naar grote en luxe hotels in Den Haag, Parijs, New York en Moskou. Of die bijeenkomsten invloed hadden op het einde van de Koude Oorlog nadat in 1989 de Berlijnse Muur viel? Koning: “Lurvink zei zelf dat ze voor een half of heel procent hebben bijgedragen aan het einde van die Koude Oorlog.”
“Later werd ook wel gezegd dat het behalve om het elkaar ontmoeten ook om het stimuleren van de handel ging. Zeg maar zaken doen met elkaar waar je allebei beter van wordt. Dat is ook een manier om meer wereldvrede te krijgen,” zo vult Otten aan.

Verrassing

De bijeenkomsten kregen destijds in een tijd zonder social media weinig of geen publiciteit, zo herinnert Koning zich; “Ik denk zelfs dat bijna niemand in Laag Zuthem of in Heino wist wat er toen hier gebeurde en wie er allemaal geweest zijn. Voor veel mensen zal dat verhaal een enorme verrassing zijn.”
Zulke historische feiten uit de eigen streek met een wereldwijde impact kon Almar Otten uiteraard heel goed gebruiken voor zijn spionagethriller. Hoofdpersoon is Nicolaas Dalering, een rijke zakenman die op zoek gaat naar wat zijn vader en grootvader in de jaren 80 precies deden bij die bijeenkomsten in Laag Zuthem. Dalering is uiteraard verzonnen, maar hij praat in het boek gewoon met Wouter Koning. “Die laat ik zeggen wat Wouter mij eerder verteld heeft”, zo omschrijft Otten deze ontmoeting tussen bestaande en fictieve personages.

Poetin

Hij baseert zich verder op tastbare zaken die bewaard zijn gebleven; oude Russische en Amerikaanse kranten, gastenlijsten en dergelijke. “Dan kom je bijvoorbeeld de naam Helmut Schmidt tegen, de toenmalige Duitse Bondskanselier. Of de hoogste directeur van Pepsi Cola. Maar ook vertrouwelingen van de toenmalige Sovjetleider Gorbatsjov. Die naam is bij jonge generaties uiteraard minder bekend, net als begrippen als Glasnost en Perestrojka. Ik ben dus op internet op zoek gegaan naar Russen die een link hebben of hadden met Poetin. Zo stuitte ik op Vladimir Falin. Die heeft na de val van de Sovjet Unie een grote rol gespeeld bij het overhevelen van miljarden roebels vanuit Moskou naar onder meer Londen voor de Russische oligarchen. In 2004 heeft hij zelfs een hoge onderscheiding van Poetin gekregen. Dat is allemaal op internet terug te vinden.” Ook dat gegeven heeft hij in zijn boek verwerkt, waarbij de (regionale) historische kant niet vergeten wordt. “Want de eerste Alerdinck is in mijn boek een 3-jarig jongetje dat in 1820 door de Kozakken hier in de streek achtergelaten is. Waarom gebeurde dat en wat zat daar achter?”

Inval

Ook een schrijver van een psychologische thriller kan overvallen worden door de actualiteit. “Op de dag dat het boek naar de drukkerij ging, viel Rusland Oekraïne binnen. Door die nooit verwachte inval is het boek op een heel andere manier actueel geworden dan ik tijdens het schrijven voor ogen had. Bij een tweede druk zal ik daar zeker aandacht aan besteden.”
Pas op de allerlaatste bladzijde van het boek wordt alles duidelijk over het Alerdinck Mysterie, zo belooft Otten in ieder geval zijn lezers. Wouter Koning heeft het trouwens al gelezen. “Heel spannend, briljant geschreven. Ik heb het in drie avonden uitgelezen en ik ben zeker geen grote lezer.”

Almar Otten komt op woensdag 13 april naar de Bruna in Raalte om het boek te signeren. Daar zit hij van 10.00 tot 13.00 uur.

(Foto) Schrijver Almar Otten van de psychologische thriller ‘Het Alerdinck Mysterie’ voor het kasteel bij Laag Zuthem; een spannende mengeling van fictie en feiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.