Natuurmomenten: Nieuwe ronde, nieuwe kansen

0227245_Natuurmomenten.JPG

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. De laatste weken is hij weer steeds vaker in zijn achtertuin, het gebied ten zuidoosten van Raalte, te vinden voor zijn inventarisatiehobby.

De boeren zijn weer druk op het land. Een nieuw voorjaar, een nieuw groeiseizoen, waarbij het voor hen niet alleen op het erf en in de stal op orde moet zijn, maar evenzogoed is een goeie start op het land en op de akkers al het halve werk. Met deze temperaturen krijgt het gras op de bemeste graslanden alle kans om te groeien en de eerste snede zal binnen een paar weken al wel geoogst zijn. Ook op het bouwland is het nu een drukte van jewelste. De opgedroogde percelen worden in rap tempo geïnjecteerd, geploegd en zaaiklaar gemaakt voor mais, graan of bollenteelt.
En kijk eens, het begint al te stuiven op de hoge gronden. Het water in de wetering staat al stil en we moeten het vanaf nu doen met maar een kleine buffer aan grondwater. Er zijn nog steeds watergangen die nog niet verondiept zijn en juist in deze te diep gegraven watergangen wordt de natuurlijke grondwaterstroom doorsneden en kan het water daar uittreden. Het is een onopvallend proces en het zal ons boer, burger en tuinder wel weer gaan nekken. Het zal me niet verbazen als we weer ‘verdrogen’ dit jaar. Helaas…
In het bos fladderen vlinders en vogels in alle soorten en maten. En daar in het douglasperceel is het buizerdnest alweer opgebouwd. Ietsje verder, dertig meter maar, liggen vier eierschalen op de bosstrooisellaag en daarboven in een douglasspar zitten nu in het ondiepe nest pas geboren jongen. Terwijl het buizerdpaartje is gealarmeerd boven het nestbos neem ik de ei-maten van de nog onbekende broedvogel op. Zijn deze eischalen van een ransuil of zou hier een paartje raven huizen?
Het broedseizoen is begonnen en daarmee ook het inventarisatieseizoen. Ik ben benieuwd wat voor verrassingen of teleurstellingen de natuur weer voor me in petto heeft. Ik zie er naar uit…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.