‘Medewerkers Productie voelen zich geen tweederangs werknemers’

RAALTE – Dat de medewerkers groen van de Productie zich door de gemeente als tweederangs werknemers behandeld voelen, klopt niet. Dat concludeert de Productie, het sociaal werkbedrijf dat de sociale werkvoorziening van Stichting Werk Raalte (SWR) uitvoert, na intern onderzoek.

33 medewerkers van de Productie werken als onderdeel van de sociale werkvoorziening bij de afdeling groenonderhoud van de gemeente. Daarnaast werken daar ook nog vijf gemeentelijke krachten. Er zouden echter nogal verschillen zijn in de behandeling van de twee groepen. De medewerkers van de Productie mogen geen lid worden van de personeelsvereniging (van de gemeente), zouden niet welkom zijn in de gemeentewerf en zouden ook geen kerstpakket krijgen. Zo ontstond tijdens de discussie over de onrust bij de Productie het beeld dat de medewerkers zich als tweederangs werknemers behandeld voelen. Maar dat klopt dus niet, concludeert Wilco Feil, interim-directeur van de Productie na het onderzoek. Hij sprak daartoe onder andere met de voorman van het groenbedrijf, die dagelijks contact heeft met de negen ploegen die werkzaam zijn in het groen, de vicevoorzitter van de ondernemersraad (zelf ook groenmedewerker) en met een aantal (andere) medewerkers. “Geen van de mensen die we hebben gesproken, herkent zich in het beeld”, stelt Feil. “We weten niet waar dat geluid vandaan komt. We vermoeden dat het te maken heeft met één persoon die inmiddels met pensioen is. Hij deed wel eens ongenuanceerde uitspraken. Ergens is dat misschien een eigen leven gaan leiden. Maar de mensen die ik gesproken heb, ervaren dat echt niet zo.”
Dat de ploegen gewoon in hun eigen keet de dag beginnen (en dus niet op de gemeentewerf) is niet ongebruikelijk. Dat de medewerkers van de Productie minder vaak op de gemeentewerf komen, is dus ook niet vreemd. “Maar ze zijn echter ten alle tijden welkom op de werf”, zo stelt het Raalter college van B&W.

Kerstpakketten

Dat de medewerkers van de Productie geen lid van de personeelsvereniging kunnen worden, klopt. “De personeelsvereniging is in beginsel niet bedoeld voor inhuurkrachten of gedetacheerde medewerkers”, stelt het college. “Van deze (formele) lijn kan in de praktijk worden afgeweken. Niet in de zin van lidmaatschap, wel om deel te kunnen nemen aan activiteiten. Bij iedere sociale activiteit die vanuit het domein Beheer wordt georganiseerd worden alle werknemers, ook de vanuit SWR gedetacheerde werknemers, uitgenodigd. SWR organiseert uiteraard zelf ook sociale activiteiten, maar kent geen eigen personeelsvereniging. Met de ondernemingsraad is hierover gesproken en er is geen behoefte aan.”
En wat de Kerstpakketten betreft, stelt het Raalter college: “Alle werknemers van de SWR ontvangen een Kerstpakket van hun werkgever: Stichting Werk Raalte. Er is altijd sprake van afstemming tussen de gemeente en de SWR hierover en normaliter ontvingen de ambtelijke werknemers en de sw-werknemers hetzelfde Kerstpakket, dat zij zelf op een markt achter het gemeentehuis samenstellen. Dat kon afgelopen Kerst wegens corona niet doorgaan. Daarom heeft SWR zelf de Kerstpakketten verzorgd.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.