Mauthausen liederen tijdens benefietconcert voor Oekraïne

0224802_Foro_2022-3.jpg
.

WIJHE – Hanneke Evink (zang) en Juul Beerda (accordeon) vertolken op zondag 10 april Mauthausen liederen in de Nicolaaskerk in Wijhe. De opbrengst is deels bestemd voor Oekraïense vluchtelingen.

Mauthausen was een van de vele concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar Joden, Sinti en Roma werden omgebracht. De Griekse componist Mikis Theodorakis heeft de teksten van de Grieks-Joodse dichter, toneelschrijver en gevangene in Mauthausen, Iakovos Kambanellis, op muziek gezet. Deze teksten over afscheid nemen en begrensde liefde zijn in de jaren 60 vertaald door Lennaert Nijgh en werden vervolgens uitgevoerd door Liesbeth List. De Mauthausen Liederen zijn zwart of wit. Het verhaal over het kamp Mauthausen gaat over het zwartste zwart, maar beschrijft ook het witste wit: de liefde als overwinning op de dood. Iakovos Kambanellis heeft het zwartste zwart aan den lijve meegemaakt en het witste wit beschreven als overwinning daarop.
Dit concert was oorspronkelijk gepland in 2020 als onderdeel van de viering van 75 jaar Vrijheid. Door coronamaatregelen kon dit concert ook het jaar erop nog niet doorgaan. Nu komt de uitvoering ervan in een dramatisch daglicht: de oorlog in Oekraïne.
De voorstelling is geregisseerd door Allard van Lenthe. Op het programma staan liederen met titels zoals ‘De Vluchteling’, ‘De klokken van de hel’, ‘Het Hooglied’, ’Andonis’ en ‘Als je terug zult komen’. Voorafgaand aan het concert vertelt Christine Millet over het leven van kunstenares Charlotte Salomon. Zij werd in Auschwitz om het leven gebracht. Verder worden interviews getoond met enkele inwoners van Wijhe die de bevrijding zelf hebben meegemaakt. Het zijn Riekie van Dijk – Kattenwinkel, Margje Meester-van der Lugt (inmiddels overleden) en Nicolet Meester-Hoogendoorn. In deze interviews vertellen ze hoe ze zich de bevrijding van Wijhe in april 1945 herinneren.

Alle opbrengsten – na aftrek van de vergoeding van de musici – gaan naar Giro 555. Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar via www.vriendennicolaas.nl of in de kerk. Het concert begint om 15.30 uur, inloop vanaf 15.00 uur.

Op de foto: zangeres Hanneke Evink met Juul Beerta op de achtergrond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.