Koninklijke onderscheidingen voor twaalf inwoners gemeente Raalte

0227644_Lintjesregen_2022_06.jpg

RAALTE – Twaalf inwoners van de gemeente Raalte hebben tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Egbert Bomhof uit Heino; Maria Buijvoets uit Raalte; Hanneke Elbers-Noordman uit Raalte; Wim Hollegien uit Raalte; Annette Kiekebosch uit Raalte; Jan Koenjer uit Mariënheem; Bennie Lokate uit Heeten; Willie Mars uit Luttenberg; Miny Melenhorst-Eikelboom uit Raalte en Jaap Abbes uit Laag Zuthem werden allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ben Nijboer en Doortje Offenberg, allebei uit Heino, mogen zich nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Ze beschikken allemaal over een indrukwekkend vrijwilligers-cv. Hieronder per persoon een samenvatting.

Egbert Bomhof (74) was van 1990 tot 2015 op velerlei vlakken actief voor VV Heino. Onder andere als jeugdtrainer, lid van het jeugdbestuur, wedstrijdsecretaris, accommodatieplanner, coördinator van de jeugdscheidsrechters en opleidingen, initiator van de voetbalschool, initiator en organisator van het internationaal jeugdtoernooi Pompcup en oprichter van het walking football. Daarnaast hebben hij en zijn partner van 2007 tot 2017 de zorg op zich genomen voor een jongen, wiens moeder kampte met een psychische aandoening. Verder was hij jarenlang vrijwilliger bij het Dorpshuus; zet hij zich sinds 2015 in voor Stichting Vrienden van de Tippe en is hij sinds 2017 vrijwillig chauffeur voor Stichting Evenmens.
Maria Buijvoets (71) zette zich jarenlang in als vrijwilliger bij de Zonnehof in Raalte, waar ze danslessen ondersteunde en leerlingen begeleidde tijdens hun stage. Verder was ze vrijwilliger bij het Vormingscentrum in Raalte en bij het Rode Kruis, afdeling Raalte. Sinds 1988 zet ze zich in voor KansPlus, afdeling Midden-Overijssel. Dat is een vereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij is daar onder andere teamleider van de Soos, vrijwilligerscoördinator, stagebegeleider en organisator van diverse bijeenkomsten.
Hanneke Elbers-Noordman (74) was onder andere actief voor de RK kerk in Raalte, vrijwilliger bij De Hartkamp in Raalte en voorzitter van ponyclub Steffenruiters. Sinds 2013 zet ze zich in voor De Zonnebloem Raalte. Ze organiseert per jaar zo’n tien à twaalf bijeenkomsten voor eenzame ouderen. Ook verricht zij bezoekwerk. Sinds 2014 is ze bovendien vrijwilliger bij Stichting Hospice De Cirkel in Raalte. Ze verzorgt de bewoners, begeleidt de families en verricht diverse hand-en-spandiensten.
Wim Hollegien (71) is sinds 1990 vrijwilliger bij Tennisvereniging Mariënheem. Hij zorgt onder andere voor het onderhoud van de tennisbanen en het clubgebouw; doet schoonmaak- en barwerk en helpt bij verbouwingen. Sinds 2014 is hij actief voor Muzieknetwerk Salland. Hij verzorgt onder andere het vervoer van de muziekinstrumenten naar de basisscholen. Daarnaast is hij ook al jarenlang actief bij Fanfare St. Caecilia Heeten, onder andere als bestuurslid.

Verhalenverteller

Annette Kiekebosch (64) zette zich tientallen jaren in voor de Stöppelkaters. Onder andere als choreograaf van de dansmariekes en als organisator van activiteiten voor de jongeren. Verder was ze ook actief als groepsleidster bij de scouting in Raalte. Ook bij de Assendorper Zotten uit Mariënheem was ze jarenlang dansinstructeur. Verder gaf ze volksdanslessen aan een groep senioren.
Daarnaast was ze oprichter en vrijwilliger bij Theatergroep Plekje op het Podium. Ook heeft ze zich ingezet voor basisschool De Hartkamp in Raalte, met name op het terrein van toneel, verhalen en dans. Verder is ze sinds 1993 actief voor de groep Werelddansen bij KansPlus Midden-Overijssel. Daarvan is ze ook oprichter. Op dit moment is ze ook vrijwilliger bij ZGR Angeli Custodes; is ze actief bij de Vertelkring Sprekend Raalte en vrijwilliger bij Parochie Heilig Kruis in Raalte. Ze organiseert verschillende activiteiten vanuit het Spiritualiteitscafé en is als verhalenverteller actief bij verschillende evenementen.
Jan Koenjer (69) zet zich sinds 1981 in voor de geloofsgemeenschap in Mariënheem. Onder andere als bestuurslid, secretaris, voorzitter van kerkkoor Media Vita en lid van verschillende werkgroepen. Van 2015 tot 2017 was hij als afgevaardigde van het parochiebestuur betrokken bij de realisatie van een RK geloofsgemeenschap voor Raalte-dorp. Daarnaast was hij tientallen jaren actief voor toneelvereniging de Heemspelers (ook als voorzitter en regisseur); was hij jarenlang bestuurslid van de Assendorperzotten en penningmeester van Stichting de Cirkel (en in die positie betrokken bij de nieuwbouw van het hospice).

Kantine

Bennie Lokate (70) is sinds 1998 vrijwilliger bij de Salland Zotten (onder andere achter de bar en als ondersteuner van de organisatie van de carnavalsoptocht). Sinds 2000 is hij actief bij SV Heeten (als coördinator en medewerker van de kantine). Verder is hij bestuurslid van de KBO-PCOB in Heeten. Hij organiseert daarvoor activiteiten, begeleidt ouderen en is lid van de digitaliseringsgroep. Ook hielp hij bij de verbouwing van Kulturhus Trefpunt in Heeten. Sinds 2017 is hij actief als chauffeur van de Buurtbus Salland en vrijwilliger bij ZGR Stevenskamp.
Willie Mars (70) was in zijn jeugd actief bij Jeugdgroep Aksie in Luttenberg (onder andere als voorzitter). Sinds 1970 is hij vrijwilliger bij SDOL en later Stichting Sportbelangen Luttenberg (onder andere als kantinebeheerder, coördinator van de bardiensten, trainer, leider en scheidsrechter en oprichter van het walking football). Daarnaast was hij zo’n twintig jaar lid van mannenkoor de Stroatkjals. Sinds 2013 is hij voorzitter van ouderenkoor Vespertied.
Miny Melenhorst-Eikelboom (74) is sinds circa 1999 mantelzorger van meerdere ouderen/buren. De mantelzorg die ze verleent bestaat onder andere uit boodschappen doen, huishoudelijke werkzaamheden, helpen bij de persoonlijke verzorging, het onderhouden van tuinen, gezelschap houden en de contacten onderhouden met de zorghulpverleners en de families.
Jaap Abbes (66) is sinds 1999 chauffeur en bestuurslid bij Buurtbusvereniging Heino. Hij maakt de roosters en houdt de ledenadministratie bij. Verder is hij sinds 2005 actief voor de Protestantse Gemeente Heino, onder andere als diaken en beheerder van de website. Sinds 2008 is hij vrijwilliger bij (en later ook voorzitter van) Stichting Oranjefeesten Laag Zuthem. Tenslotte zet hij zich sinds 2014 (onder andere als voorzitter) in voor Toneelvereniging Hakke Takke in Laag Zuthem.

Ridders

En dan nog de twee Ridders in de Orde van Oranje-Nassau. Ben Nijboer (67) zette zich onder andere in voor Stichting Boerderij De Viermarken in Enschede (een biologische zorgboerderij); Stichting Pensionvoorzieningen Twente (onder zijn leiding werd het aanbod uitgebreid tot drie eigen voorzieningen, in combinatie met een horecaopleiding voor leerlingen met een achterstand op de arbeidsmarkt); Stichting dr. A. Doyerfonds, die strijdt tegen discriminatie, uitsluiting en pesten; Stichting Koeloeur, een theatergroep in Heino; Buurtvereniging ElsKas in Heino en Stichting Salland Glas. Daarnaast is hij ook politiek actief; sinds 2006 als gemeenteraadslid namens de VVD Raalte en sinds 2018 namens BurgerBelangen (waarvan hij de medeoprichter is). En dat is nog niet alles. Sinds 2009 is hij voorzitter van Stichting Societé ter Heyne in Heino. Deze stichting ondersteunt maatschappelijke activiteiten die niet in aanmerking komen voor een subsidie of andere gelden. Sinds 2017 is hij bovendien voorzitter van Stichting Sportbelangen Heino, waaronder onder andere sporthal Hoogerheyne valt.
En tenslotte Doortje Offenberg (77). Zij zet zich sinds 2001 in voor de ouderen uit Heino en omgeving. Onder andere als secretaris van de afdeling Heino van de Katholieke Bond van Ouderen en later ook als secretaris van het district Salland en secretaris van de regio Overijssel. Verder was ze lid van de Ledenraad van de KBO. Van 2010 tot 2022 was ze bestuurslid en plaatsvervangend secretaris van Stichting Ouderenwerk Heino (SOH). Ze maakte zich sterk voor ouderen en mindervaliden in Heino, Lierderholthuis en Laag-Zuthem. Ook organiseert ze (nog steeds) 55-plusdiners in Heino. Daarnaast is ze nog steeds actief bij RK Parochie Emmanuel in Heino. Ze ondersteunt de kerkelijke vieringen in het Wooldhuis en fungeert als lector bij vieringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.