‘Je mag niet vergeten dat het echte gesprek het belangrijkst is’

0226631_VanLoevezijn.JPG
.

Jacques van Loevezijn blikt terug op tien bewogen jaren als wethouder in Raalte

RAALTE – Enkele weken geleden maakte wethouder Jacques van Loevezijn zijn vertrek bekend. Na de vorming van het nieuwe college van B&W van Raalte keert hij hoe dan ook niet terug als wethouder. Het einde van zijn wethouderscarrière werd ontsierd door de onrust bij de Productie, die hem begin dit jaar een motie van afkeuring opleverde, maar volgens Van Loevezijn heeft zijn vertrek daar niks mee te maken. “Ik ben in 2012 ingestapt als wethouder. Ik heb dus twee-en-een-halve periode als wethouder meegemaakt. In zoveel jaren heb je mooie en minder mooie ervaringen, maar ik blijf het zeggen: wethouder zijn is een fantastisch ambt.”

Hij vervolgt: “Ik ben nu 59. Op 1 mei word ik 60. Ik was al langere tijd bezig met mijn toekomst. In eerste instantie wilde ik me nog beschikbaar stellen, maar dan ga je nadenken. Nog eens vier jaar zou betekenen dat ik 64 ben als ik ermee ophoud. Dan is mijn werkzame leven echter nog niet klaar. Maar vind voor die paar jaar dan nog maar eens een leuke uitdaging. Nu kan dat nog wel. Voordat ik wethouder werd, was ik in dienst van de gemeente Zwolle. Als je als ambtenaar een politiek ambt oppakt, betekent dat min of meer dat je met buitengewoon verlof gaat. Je hebt dan een terugkeergarantie. Inmiddels heb ik me weer bij de gemeente Zwolle gemeld. We zijn in gesprek over een passende uitdaging.”
Hij is trots op verschillende zaken die de gemeente Raalte in de afgelopen jaren heeft bereikt. “Kijk naar de ontwikkeling van Raalte als evenementengemeente. Dat is niet iets van de gemeente alleen, vrijwilligers hebben daar blijvend voor gezorgd. We staan echt op de kaart.” En hij wijst op het bezoek dat Koning Willem-Alexander medio september vorig jaar bracht aan Heeten. “Dat stond in het teken van bestuurlijke vernieuwing. De koning sprak met de mensen van Heeten Durft. Een voorbeeld van hoe inwoners samen kijken hoe zaken beter geregeld konden worden. Daar was ik trots op. Bovendien mocht ik ook nog gespreksleider zijn.”
Daarnaast signaleert van Loevezijn een groei wat betreft het toerisme in Salland. “Met Raalte als middelpunt. De naamsbekendheid en het aantal overnachtingen zijn echt gestegen. Dat doe je met z’n allen. Met de ondernemers en met Salland Marketing.” Verder wil hij ook nog even aanstippen trots te zijn op de verkiezing van Raalte als best bestuurde decentrale overheid van 2019. En tenslotte kijkt hij ook met een goed gevoel terug op de aanpak van de Almelosestraat in Raalte en de Zwarteweg in Nieuw Heeten. “Belangrijke toegangswegen voor de beide dorpen. Daarbij ging het om herinrichting, verfraaiing, maar ook om klimaatadaptie. Een feestelijke opening zat er in verband met corona niet in. Jammer, daardoor is het een beetje ondergesneeuwd, maar dat waren mooie projecten. En dat geldt ook voor de aanpak van Laag Zuthem.”

Vervelende periode

Maar minder leuke ervaringen waren er ook. Hij stipt het zelf aan: De onrust rondom de Productie. “Een heel vervelende periode, voor heel veel mensen. Ik heb het dossier overgedragen. Je weet dat je als wethouder, als zaken niet goed gaan, te maken krijgt met een oordeel van de gemeenteraad. Maar nogmaals, dat heeft geen rol gespeeld bij mijn beslissing om te stoppen.” Maar, zo zegt hij wel: “Je moet als wethouder inderdaad veel ballen in de lucht houden. Je doet je best, maar niemand is feilloos. We blijven allemaal mensen…” We proberen de wethouder nog even uit de tent te lokken. Wat was zijn reactie op het nieuws dat de medewerkers van de Productie die zijn uitbesteed aan de gemeente, zich, in weerwil van eerdere geluiden, helemaal geen tweederangs werknemers lijken te voelen? Van Loevezijn glimlacht even. “Ik was blij om dat te horen. Dat hele dossier ligt nu ergens anders. Ik ga daar verder geen uitspraken over doen.”
Maar ook de zeer lage waardering die Raalte in 2016 kreeg bij een onderzoek naar het ondernemersklimaat noemt hij ‘niet goed’. “We waren net begonnen met het economisch werkatelier. Dat was positief, mooi, maar dat deel, de ondernemersdienstverlening, was dus blijkbaar nog lang niet in orde.”

Participatie

En dan is er nog natuurlijk het coronavirus. “Een belangrijk deel van het ambt speelt zich buiten het gemeentehuis af. Je gaat naar mensen toe om ze te spreken. Dat kon toen niet meer. Ik vond dat bijzonder jammer. Ik heb liever rechtstreeks contact met mensen. Dan hoor, voel en zie je veel meer dan via een scherm. Dat miste je gewoon.”
Hij heeft zijn ambt ook zien veranderen. “Participatie is een veel grotere rol gaan spelen. Er waren tijden dat je als bestuurder bij wijze van spreken gewoon stukken kreeg voorgelegd. Nu gaan we er veel meer op uit om erachter te komen wat er leeft. We werken nu veel meer aan de voorkant en dat is alleen maar goed.” Daarnaast hebben social media er mede voor gezorgd dat er op mediageniek gebied meer wordt gevraagd van bestuurders. “Je moet goed nadenken over hoe je social media gebruikt, maar ook vooral niet vergeten dat het echte gesprek het belangrijkst is.”

Kader met raster: ‘Ontwethouderen’

En wat gaat hij zo meteen doen als zijn werk bij de gemeente Raalte ten einde is? Even een paar weken bijkomen? “Ik sta daar een beetje dubbel in. Eigenlijk wil ik gewoon zo spoedig mogelijk door. Ik hou van werken. Maar ik hoor ook mensen die zeggen dat ik de tijd moet nemen om te ‘ontwethouderen’. Het kan beide kanten op gaan…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.