Duurzame ambities Raalte in gevaar door vol elektriciteitsnet

RAALTE – Het is binnenkort niet meer mogelijk om nieuwe energie-opwekinitiatieven in de gemeente Raalte aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Net als in veel andere regio’s in Nederland loopt dat netwerk namelijk vol. Dat schrijft de gemeente Raalte in een notitie. Het vollopende elektriciteitsnet heeft impact op de haalbaarheid van de duurzame ambities van de gemeente. Daarom gaat de gemeente samen met de netbeheerders, lokale initiatiefnemers en omgeving op zoek naar mogelijke oplossingen voor het capaciteitsprobleem.

Op veel plekken in Nederland vormt de capaciteit van het elektriciteitsnet en belemmering voor nieuwe duurzame initiatieven (zonneparken, windmolens, zon op dak). Dit wordt ook wel netcongestie genoemd. Nadat gemeente Raalte lange tijd viel onder transportschaarsteniveau oranje, kleurt Raalte binnenkort rood op de capaciteitskaart van Enexis. Dit betekent dat er geen ruimte meer is voor nieuwe aansluitingen om energie terug te leveren. Aansluitingen die al eerder zijn aangevraagd en waarvoor al ruimte is gereserveerd op het netwerk, kunnen wel worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Voor particulieren en bedrijven met een aansluiting voor klein verbruik blijft overigens nog wel voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar. Zij kunnen bijvoorbeeld nog steeds zonder problemen zonnepanelen aanschaffen.
Nieuwe aanvragen voor het leveren van energie worden echter afgewezen en komen op een wachtlijst te staan. Uitbreiding lukt niet tot Tennet het hoogspanningsnet heeft verzwaard. Dat zal volgens de gemeente rond 2028/2029 zijn gelukt. Wethouder Frank Niens: “Het vollopende elektriciteitsnet is een belemmering voor nieuwe plannen. Als gemeente vinden we het belangrijk om samen met de netbeheerders te kijken welke mogelijkheden er toch zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.