De Stroatkjals vieren 25-jarig bestaan

0226515_Stroatkjals-5.jpg
.

LUTTENBERG – Het Luttenbergse straatkoor de Stroatkjals viert op zaterdagmiddag 30 april het 25-jarig bestaan. Dat gebeurt met een samenzijn op het voorterrein van Elckerlyc in Luttenberg. De Stroatkjals verzorgen enkele korte optredens; enkele solisten treden op en er komt nog een gastartiest.

Het is zondagavond 5 januari 1997, als zeven inwoners van Luttenberg op uitnodiging van Herman Korenromp (de huidige voorzitter van de Stroatkjals) aanschuiven voor een nieuwjaarsborrel. De deelnemers brainstormen over het oprichten van een mannenkoor. Een koor dat Nederlandstalige liederen wil zingen voor een zo breed mogelijk publiek, terwijl het laagdrempelig moet zijn voor zangers om zich aan te sluiten. Na een gezellige avond wordt besloten om door te pakken.
Bij de eerste repetitie is het koor al gegroeid tot achttien man. Daarnaast wordt er gezocht naar muzikale begeleiding, een dirigent en een onderkomen voor de repetities. Dat laatste vinden de mannen na een aantal omzwervingen in het clubgebouw van IJsbaan ‘t Wak in Luttenberg.
In eerste instantie bestaat het koor uit allemaal mannen uit Luttenberg. Maar in de loop der jaren treden er ook zangers van buiten Luttenberg toe tot de Stroatkjals. Ook wordt het principe van alleen mannen losgelaten als er zich een vrouwelijke accordeonist aandient. Sinds enkele jaren is zij niet meer de enige vrouw, want ook de repetities staan tegenwoordig onder leiding van een dirigente.
Inmiddels zijn De Stroatkjals 25 jaar verder en hebben ze circa achthonderd optredens verzorgd. Van verzorgingshuizen tot braderieën, van festivals tot verjaardagen. Het koor telt momenteel 21 leden (nieuwe leden zijn welkom). De Stroatkjals zijn ook verantwoordelijk voor de organisatie van het jaarlijkse straatkorenfestival ‘Het Musicale Landleven’ op de laatste zondag in juni.

Het feest bij Elckerlyc begint om 15.00 uur. Publiek is welkom. Uiteraard zijn drankjes verkrijgbaar. Voor de zekerheid (in verband met het weer) komen er enkele kleine overkappingen te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.