‘De start is altijd extra spannend en chaotisch’

0226004_CasII.JPG
.

Cas uit Heeten doet mee aan ZappEsport Formule 1 Simrace KampioenschapHEETEN – Cas Klein Koerkamp (13) uit Heeten is een van de twintig jonge racefans uit Nederland die is geselecteerd voor het ZappEsport Formule 1 Simrace Kampioenschap. Dit raceseizoen racet hij in een simulator op het circuit van Zandvoort over alle 22 circuits die de F1-coureurs in het echt trotseren. En dan net zoals in het echt met kwalificaties en daadwerkelijke races. De inzet: de titel van ZappEsport racekampioen.

De verrichtingen van Cas en zijn concullega’s zijn als serie te volgen via Instagram, YouTube en NPO Start. De presentatie is in handen van Ron Boszhard. Mogelijk dat er ook bij Zapp (AVROTROS) aandacht komt voor het kampioenschap.
Cas is een fanatieke jongen. “Ik kan heel slecht tegen mijn verlies”, stelt hij, lachend. “Ik wil alles heel graag winnen. Ik voetbal ook en op het veld heb ik hetzelfde.” En hij is een F1-fan. Afgelopen december was hij de hele week voorafgaande aan de seizoensafsluiting van de F1 (waarbij het ging tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton) al wat gespannen, zo vertelt hij. “Als ik naar de F1 kijk, zit ik soms te schreeuwen!”
Eind vorig jaar stuurde zijn vriendje Mika een filmpje naar hem door. Zapp zocht deelnemers voor het ZappEsport Formule 1 Simrace Kampioenschap. De twee besloten zich in te schrijven. Na het invullen van een vragenlijst moesten ze ook een filmpje insturen. Cas kwam uiteindelijk met negentien anderen door de ballotage, Mika niet. “Echt heel jammer”, vindt Cas.
Enkele keren per jaar rijdt hij nu samen met zijn ouders naar Zandvoort. Daar worden dan enkele races tegelijk afgehandeld. In de volgorde van het officiële F1-seizoen. “Die dagen zijn altijd in de vakantie, dan maak ik er samen met mijn ouders een leuk uitje van.”
Cas racet al zo’n twee jaar op zijn spelcomputer. Dat begon met de F1 2020 game, inmiddels heeft hij ook de 2021-versie. Toch blijft het aantal uren dat hij erin steekt beperkt. Cas schat zelf dat hij zo’n twee tot drie uur per week op de computer aan het racen is. “Ik heb ook nog school”, zegt hij bijna verontschuldigend. “Racen is heel spannend”, vervolgt hij. “Je rijdt op een kleine baan met heel veel andere auto’s. De start is altijd extra spannend en chaotisch. Maar als het tegenzit, ga ik door. Ik geef niet op. Dan hoop ik dat ik er nog iets uit kan halen.”

Jeddah

En zoals elke echte coureur heeft Cas ook zijn favoriete circuits. Dat in Jeddah (Saoedi-Arabië) bijvoorbeeld. “Daar race je vlak langs de muren. Je weet dat je daarmee moet uitkijken, maar daar moet je verder niet al te lang over nadenken, ’t komt goed…” Coureurs die hij bewondert? Max Verstappen natuurlijk: “Omdat hij agressief rijdt, maar ook goed nadenkt”, maar ook Daniel Ricciardo: “Want hij is heel vrolijk en wil er altijd voor gaan.”
Als we hem vragen wat hij later wil worden (Cas volgt de gemengd theoretische leerweg op het Carmel College Salland), geeft hij een verrassend antwoord: “Saxofonist. Inderdaad heel wat anders. Ik speel nu zo’n vier jaar saxofoon. Ook daarin probeer ik heel goed te worden. In het filmpje dat ik moest maken, speel ik ook een stukje sax. Dat heeft er misschien wel voor gezorgd dat ik geselecteerd ben.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.