Carolien Jonkman: Het hart van vrouwen

Hoewel we al genderneutrale toiletten hebben, zijn medische zorg en medicijnen nog steeds afgestemd op het mannenmodel. Wetenschappelijk onderzoek heeft stabiliteit, een algemene standaard nodig om iets voor veel mensen te maken. Tot nog maar 15 jaar terug was het normaal dat vrouwen niet werden gevraagd om mee te doen aan deze onderzoeken, omdat hun hormoonhuishouding te ingewikkeld en dus niet stabiel is. Heel veel medische kennis en medicijnen is dus afgestemd op de lichamen van mannen. Terwijl ja, wij vrouwen hebben nu eenmaal menstruaties, worden zwanger, komen in de menopauze en hebben hormoonwisselingen. Deze –op mannen geteste- medicijnen hebben dus een andere uitwerking op een vrouwenlichaam en andere bijwerkingen.

En dan hebben we het ook niet eens over de mevrouw die twee kinderen heeft mogen dragen en bevallen, maar met een sessie in de sportschool meteen veel spieren heeft. Zij heeft gemiddeld dus meer testosteron. En de meneer die juist meer vrouwelijke hormonen in zijn lichaam heeft en ook meer hormoonschommelingen heeft dan de gemiddelde man. Innerlijk is iedereen anders.

Mijn moeder bijvoorbeeld vroeg mij vanaf 2008 waarom ze zo vermoeid was. Als ik haar ervoer, voelde ik steeds haar hart en de bloedvaten daar omheen. Dan vroeg ik haar naar de huisarts te gaan. Echter in die tijd wisten de huisartsen niet dat de symptomen van vrouwen met hart en bloedvatproblemen zo vaag en onduidelijk waren. De huisarts verwees haar zelfs naar een oorarts, want het voelde ook onrustig in haar oor. In 2010 had ze uiteindelijk een cardioloog die verder onderzoek deed en kreeg ze vier omleidingen. Daarvoor gebruikten de chirurgen onder andere een slagader uit haar arm, dotteren is bij vrouwen vaak moeilijker dan bij mannen.

Hart en vaatziekten zijn voor vrouwen doodsoorzaak nummer 1. Nog steeds worden deze klachten te weinig onderzocht, herkend, gediagnosticeerd en behandeld. Hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in het Radboutumc, Angela Maas, heeft een boek geschreven en maakt ook filmpjes op internet over het vrouwenhart. De meest voorkomende symptomen van hart en bloedvatproblemen zijn drukkende pijn op de borst die uitstraalt naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek. Ook zweten, misselijkheid en braken komen voor. Vrouwen hebben smallere slagaders dan mannen en meer en fijnere haarvaten. Daardoor zijn de symptomen dus mogelijk meer verspreid en minder heftig. Daarbij dus sneller en korter ademhalen, duizeligheid, onrustig gevoel bijvoorbeeld meer angstgevoelens, extreme vermoeidheid.

Iedereen kan deze klachten hebben, maar er zijn mensen met meer risico. Hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, ouderdom, weinig beweging, roken maar ook problemen met de zwangerschappen, vervroegde overgang. Voorkomen is beter dan genezen. Ga op tijd naar de huisarts, benoem deze zaken duidelijk en vraag om hart en bloedvatonderzoek en/of bel sneller 112.
Reageer gerust: info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.