Alsnog groot bevrijdingsfeest in Luttenberg

0225193_Canadezen_in_Luttenberg.jpeg
.

Programma 75 jaar Vrijheid krijgt na twee jaar herkansing

LUTTENBERG – Luttenberg viert op zondag 10 april dat het ’75 2’ jaar geleden is dat het dorp werd bevrijd. Op die datum in 1945 reden de Canadezen het dorp binnen. Twee jaar hebben de kant-en-klare draaiboeken voor de viering in de kast gelegen, nu heeft de werkgroep 75 2 ze er weer uit gehaald. De Canadese vlag zal die dag overal te zien zijn, samen met andere geallieerde vlaggen.

In de dagen voorafgaand aan 10 april vertrekken negen getrainde fietsers met drie verzorgers richting het strand Juno Beach in Normandië om daar het bevrijdingsvuur op te halen. Daar landde op D-day de Canadese divisie, die uiteindelijk via Noord-Frankrijk, de Belgische Ardennen, Zuid-Nederland richting Luttenberg trok. Diezelfde route willen deze fietsers, de Luttenbergse Liberation Riders, gaan volgen, wat neerkomt op een dikke 150 km per dag fietsen. Volg hen dagelijks op Facebook: Luttenberg Liberation Riders. Op zondag 10 april worden ze, naar verwachting rond 15.00 uur, feestelijk ingehaald. In Elckerlyc is dan om 14.00 uur al een feestelijke middag, voor jong en oud, begonnen met muziek en aankleding uit vroeger tijden. Daar staan stille getuigen uit bange jaren opgesteld, die hun verhaal weer op een andere manier vertellen.
Ook voor de recreatieve fietsers is er een tocht georganiseerd, die langs zes locaties in en rond Luttenberg voert, waar zich in de Tweede Wereldoorlog iets heeft afgespeeld: het V2-monument; Villa Bloemenbos (waar zowel SS’ers als verzetslieden hebben gezeten) en de plekken waar Engelse vliegtuigen zijn neergestort, met de opgegraven brokstukken en het verhaal erbij, verteld door ooggetuigen. Starten kan tussen 10.00 en 11.00 uur bij Elckerlyc.

Interviews

Hennie Tijs, Annette Jansen Holleboom en Kyra Schiphorst interviewden eerder twaalf oude mensen over hun indrukwekkende ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Enkele van deze mensen zijn inmiddels overleden, maar hun familie heeft uitdrukkelijk toestemming gegeven om deze documenten wél ten toon te stellen. Twaalf spanframes met tekst en portretfoto’s krijgen een plek op het pleintje voor de pastorie.
Op 4 mei volgt de traditionele dodenherdenking bij het V2monument aan de Blikweg. De spreker is een Syrisch meisje van 18 jaar, dat uit haar land moest vluchten. Later die avond wordt in amfitheater Het Lommerrijk de film ‘Mijn beste vriendin Anne Frank’ gedraaid.

Getwijfeld

Heeft de werkgroep getwijfeld of dit evenement wel kan doorgaan? “Jazeker, heel erg zelfs”, zo stellen de leden. “Het afsluiten van de coronaperiode voelde als een bevrijding, maar nu gebeurt er in Oekraïne een ramp die nog veel ellendiger en griezeliger is dan corona. Dan toch een bevrijdingsfeest vieren? Ja, maar wel met heel veel aandacht voor bewustwording. Onverschilligheid en populisme versterken polarisatie, haat en onbegrip. Juist daarom is deze tijd een oproep om je ogen en oren open te houden, de politiek kritisch te volgen, je democratische rechten en plichten te koesteren en op te komen voor je medemens, vooral als dat ook persoonlijke offers kan kosten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.