Advies: coalitie in Olst-Wijhe van GB, VVD en CDA

OLST/WIJHE – Een coalitie van Gemeentebelangen, VVD en CDA in Olst-Wijhe; dat is het advies van de door Gemeentebelangen aangestelde informateurs. Met elf van de zeventien zetels zou deze coalitie een meerderheid hebben in de gemeenteraad. Dit betekent echter ook dat afscheid wordt genomen van het raadsbrede werken. Dat maakt dat de partijen die in de oppositie komen, niet allemaal even blij zijn.

Afgelopen zaterdag presenteerden informateurs Alie Zandstra en Harry ten Have hun eindrapport. Zij adviseren ook om op korte termijn een formateur aan te stellen en uit te gaan van een college met drie fulltime wethouders. De beoogde wethouders zijn, zo meldt de Stentor: Marcel Blind (GB), Hans Olthof (VVD) en Judith Compagner (CDA).
Duidelijk naar voren kwam dat nagenoeg alle partijen een akkoord op hoofdlijnen willen waarbij de gemeenteraad de ruimte krijgt. Een dynamische strategische raadsagenda, vormgegeven met alle partijen uit de gemeenteraad, moet hiervoor de basis vormen. Hierbij moet er aandacht komen voor financiële stabiliteit, de grote opgaven voor Olst-Wijhe en het verder vormgeven van participatie.
De informateurs hebben gesproken met alle zeven fracties van de nieuwe gemeenteraad Olst-Wijhe. Daarbij ging het onder andere over de onderwerpen die voor Olst-Wijhe de komende jaren het belangrijkst zijn en welke bestuursvorm daar het beste bij past. Woningbouw, klimaat/energie, sociaal domein, vitaliteit/ontwikkeling buitengebied en financieel beleid kwamen hierbij uitgebreid aan de orde. Ronnie Niemeijer, fractievoorzitter van Gemeentebelangen hierover: “We zoeken hierbij de samenwerking met alle partijen in de gemeenteraad en iedereen kan op de inhoud meepraten de komende jaren. Het is belangrijk om met de gehele raad de belangrijke opgaven voor onze gemeente op te pakken. Omdat deze drie partijen gezamenlijk al heel wat vlieguren hebben gemaakt en dus een solide basis hebben, er een hoge mate van programmatische overeenkomst is, maar vooral omwille van de snelheid, zal Gemeentebelangen de formatie in eerste instantie zelf leiden. Waar nodig wordt ad-hoc een formateur bijgeschakeld.”
Maar dit alles is dus niet bij iedereen even goed gevallen. “Ik ben er toch wel verbolgen over”, zegt Rimmert Brandsma (D66) tegen de Stentor. “Nu kunnen we niet vooraf al meepraten en daarom neig ik wel meer naar het voeren van oppositie.” Ook Petra Koekkoek (PvdA) is kritisch in de krant. “Ik voel me gepiepeld.” En: “Wij zijn voor raadsbrede samenwerking. Straks is alles beklonken en kunnen we tekenen bij het kruisje.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.