Vroeger in Salland: De geschiedenis van de Herenstraat 1

RAALTE – Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over de geschiedenis van het pand aan de Herenstraat 1 (deel 1).

Begin negentiende eeuw kwamen veel Duitse marskramers (Tödden genoemd) naar het ‘steenrijke’ Holland, ook naar Raalte. De 24-jarige Johann Wilhelm Remmers was er een van. Hij streek neer in Raalte en hij begon met handel in linnen en aanverwante artikelen. En het ging erg goed. Hij ging om met Theodora Maria van de Belt, de dochter van de smid Gerhardus van den Belt en Gerardina Jorink. Die woonden waar nu bakkerij Jorink gevestigd is. Het jonge stel kreeg toestemming van de herbergier Jorink om op de plek van de theetuin (die behoorde bij hotel de Zwaan) een huis te bouwen: het pand aan de Herenstraat 1.
Na het gereedkomen van het huis trouwden Wilhelm Remmers en Dora van de Belt op 17 mei 1832. Uit dit huwelijk werden maar liefst tien kinderen geboren. Wilhelm Remmers overleed in 1860, 54 jaar oud. Zijn vrouw zette de zaak tot 1872 voort en vertrok daarna uit Raalte. Het pand werd gekocht door Bernard Lutkemeijer, die er een bloeiende zaak (linnen, kleding en aanverwant) van maakte. Hij trouwde in 1881 met Aleida Brosschot uit Zwolle en uit dit huwelijk werden drie dochters geboren. Een van die dochters, Euphemia genaamd, trouwde in 1904 met Jan Geertman. Die laatste was al in 1900 een eigen zaak begon in het midden van de Herenstraat (A 72 – later manufacturier Jan Slegten, daarna galanteriezaak Vlierhuis en thans Kruidvat op nummer 17). Toen de oude Lutkemeijer het wat kalmer aan wilde doen trokken Jan en Feem Geertman naar Herenstraat 1, terwijl de Lutkemeijers ernaast op nummer 3 hun intrek namen (thans De Plantage). Het werd een florissante periode, en met hard werken in de toen drieduizend zielen tellende agrarische gemeenschap Raalte rond 1915. Jan Geertman trok met de fiets en monsterkoffers letterlijk ‘de boer op’, ook bij de meest afgelegen en moeilijk bereikbare boerderijen. Na de zware oorlogsjaren waarin het huis veel schade had geleden vond Jan Geertman het welletjes, en hij droeg zijn zaak over aan zijn inwonende en ongehuwde kinderen. Maar daarover een volgende maand meer.

Foto: Jan en Feem Geertman voor hun winkel aan de Herenstraat 1 te Raalte (foto archief Historische vereniging Raalte en Omstreken).

Tekst: Tonny Nijboer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.