‘Sport, bewegen, fitheid en gezondheid moeten beter op de kaart’

Stuurgroep Sport en Bewegen wil meer aandacht in Raalte voor sport en gezondheid

LUTTENBERG – Meer en extra aandacht voor sport, bewegen, gezondheid en fitheid voor jong en oud in de gemeente Raalte moet een vast en structureel onderdeel worden van het beleid. Tien Sallanders die allemaal hun sporen verdiend hebben in verschillende takken van sport en bewegen, hebben zich daarom verenigd in de ‘Stuurgroep Sport & Bewegen’.

“En niet zozeer uit onvrede met het huidige gemeentelijke beleid voor sport en bewegen, want zeker de basisvoorzieningen zoals sportaccommodaties zijn best in orde, maar er moet dus wel een schepje bovenop. Dat is geen hobby maar echte noodzaak”, zo benadrukt Herman Holtmaat, een van de tien leden van de stuurgroep. Die groep heeft overigens geen juridische status als officiële stichting of vereniging, zo vertelt de 70-jarige Luttenberger: “Zie het vooral als een groep mensen met ieder eigen kennis, ervaring en netwerken die samen de visie delen dat sport en bewegen en daaraan gekoppeld gezondheid en fitheid in Raalte beter op de kaart gezet moet worden.”
Holtmaat zelf was onder meer 26 jaar SDOL-voorzitter, tot 1 januari voorzitter van de Raad van Commissarissen van Sportbedrijf Raalte en nu nog wekelijks een uurtje druk met walking football met andere SDOL-veteranen. Andere leden van het ongeveer een jaar geleden gestarte gezelschap zijn onder meer Peter Vervloet (VV Heino), Gerard Marsman (oud-voetballer en trainer-coach betaald voetbal), Yvonne van der Heijden (WijZ Welzijn), Kees van Hoof (coach aangepast sporten), Monique Swartjes (Dimence en Handbalschool Raalte) en Johan Middelkamp (Sallandse Wegenbouw en werk/leerbedrijf Dynamisch op Weg).
Het is een grote uitdaging, daarvan is Holtmaat overtuigd; hoe zorgen we ervoor dat kinderen beter en meer leren bewegen, hoe krijgen we sport en bewegen laagdrempelig en voor iedereen van jong tot oud beschikbaar? “Er zitten echt heel veel kanten aan. Je kunt met sport en bewegen bijvoorbeeld ouderen uit het isolement halen, maar tegelijkertijd ook verveelde hangjongeren aan de slag krijgen. Hoe kunnen we onze sterke traditie van lokale sportverenigingen toekomstbestendig maken? Hoe kun je kennis over talentontwikkeling voor iedereen vindbaar en bruikbaar maken?”

Model

Omdat het onderwerp zo veelomvattend is, gebruikt de stuurgroep een model met drie thema’s; sociaal, ruimtelijk en economisch. “Bij sociaal gaat het om jeugdsport te stimuleren, dat iedereen kan meedoen, dat je vereenzaming voorkomt maar ook obesitas. Ruimtelijk betekent dat je goede sportaccommodaties hebt die ook duurzaam ingericht zijn. En ook beweegvriendelijke plekken zijn waar iedereen altijd terecht kan. Bij het derde domein, economisch, kan het gaan om de uitstraling van mooie evenementen. Die hebben we hier al, denk maar aan de Sallandse Wandelvierdaagse, maar waarom geen Ronde van Raalte of een mooie handbalinterland? Er is een berekening die aantoont dat je voor elke euro die je in sport en bewegen stopt je er uiteindelijk 2,50 voor terugkrijgt.”

Politiek

Vooral de lokale gemeentepolitiek moet daarvoor bewerkt worden, zo denken de leden van de stuurgroep. Eind vorig jaar werd een lange brief over dit onderwerp naar alle lokale partijen gestuurd. Met succes, zo heeft Holtmaat gemerkt. ”Bij GB is aan dit onderwerp nu een hele passage in het verkiezingsprogramma gewijd. Dat geldt ook voor het CDA. D66 zegt onze plannen te omarmen. Van andere partijen heb ik de verkiezingsprogramma’s nog niet gelezen, maar daar verwacht ik veel van. Ben Nijboer van BurgerBelangen heeft ons al gebeld. Ook hebben we een goed gesprek gehad met de twee betrokken wethouders, Dennis Melenhorst en Gerria Toeter. Beiden omarmen onze plannen maar willen de gemeenteraadsverkiezingen afwachten in maart. Dit wordt een klus voor het nieuwe college. Dat snappen we natuurlijk goed, maar we blijven er zeker bovenop zitten. Ons doel is ook dat het in het nieuwe coalitieakkoord opgenomen wordt.”

Permanente aandacht

Maar er is nu toch al het ‘Roalter Sportakkoord’, een driejarig actieplan voor sport en bewegen voor iedereen? “Klopt, dat is inmiddels halverwege. Alleen, wij willen een structurele en duurzame aandacht voor sport, bewegen en gezondheid, minder afhankelijk van tijdelijke bestuurders of initiatieven. We willen permanente aandacht voor dit onderwerp met al die aspecten als welzijn, gezondheid, sport en ruimte. Met een hoger niveau van organisatie en ook van financiering.”
De stuurgroep heeft de twee wethouders al aangeboden om dat na de verkiezingen vast te leggen in een uitgebreid beleidsplan. “Want als ambtenaren dat moeten schrijven, dan kost het heel veel tijd en moet je maar afwachten of ze genoeg kennis in huis hebben. Wij, de leden van de stuurgroep hebben gezamenlijk heel veel kennis, ervaring, vaardigheden en netwerken. En we zijn goed verspreid over de hele gemeente Raalte. Als wij zo’n beleidsplan maken, dan kan de gemeente ervan uitgaan dat zo’n beleid heel breed gedragen wordt door verenigingen en alle andere partijen die bij dit onderwerp betrokken zijn.”

Hartenkreet

Waarna de Luttenberger nog een hartenkreet doet. “Soms zijn we hier in Salland ook gewoon te bescheiden. We mogen best wat trotser zijn. Op Kwiek in de eredivisiehandbal en de bijzondere Handbalacademie van Monique bijvoorbeeld. Maar nu schaffen we het Sportgala af omdat zoiets een paar duizend euro kost. En we discussiëren of je een medaillewinnaar op de Olympische Spelen wel moet huldigen. Het mag best een beetje minder bescheiden.”

Foto: Herman Holtmaat met de poster met de vele kanten van sport, bewegen, fitheid en gezondheid in de gemeente Raalte; “Die grote haan staat erop als passend symbool.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.