Salland Serie nieuw leven ingeblazen met Wa woj zeng da

RAALTE – Ben Nijboer uit Heino en Bruna Ellenbroek in Raalte hebben de Salland Serie nieuw leven in geblazen. Zaterdagmiddag wordt nummer 24 in de serie gepresenteerd: het boekje ‘Wa woj zeng da? – Hoe en wat, in het Sallands’. Ben Nijboer uit Heino schreef het, Bruna Ellenbroek geeft het uit en opent hiermee de Maand van het Dialect.

De inhoud laat zich omschrijven als een luchtige cursus plat proat’n veur beginners en jongeren. Met grappige zinnetjes om uit te proberen. Bedoeld voor jongeren die met ABN zijn opgegroeid, terwijl hun ouders dialect spraken. En voor opa’s en oma’s om de kleinkinderen te verleiden om ook een paar zinnetjes plat te proat’n. Het boekje bevat naast informatie over het Sallands korte oefenzinnetjes, liedjes (o.a. van de Höllenboer en Hendrik Jan Bökkers) en enkele verhalen in het Sallands. Nijboer: “Als dit een heel klein beetje helpt om onze streektaal in ere te houden, dan is de missie geslaagd.”
“Met dit boekje komen twee al wat langer borrelende ideeën bij elkaar”, vervolgt hij. “De eerste is dat ik van oudsher een liefhebber was van die Salland Serie. Ik vond het altijd al jammer dat deze was gestopt, juist vanwege de Sallandse verhalen. De tweede is dat ik al langer speelde met het idee van een soort cursus Plat Proat’n veur beginners. De enthousiaste reactie van Annet Ellenbroek gaf me het laatste zetje gaf.”
De Salland Serie was rond 1980/1981 een initiatief van Arno en Marije Guldemond, eigenaren van de toenmalige en gelijknamige boekhandel in Raalte. De serie omvat 23 boekjes met verhalen in of over de Sallandse streektaal en geschreven door schrijvers uit Salland. Meest bekende schrijver was Broos Seemann, die vijf boeken in deze serie schreef. Arno Guldemond nam zelf vier edities voor zijn rekening. Het (tot nu toe) laatste boekje verscheen in 2004. Dat was het boek De Brigade van Ria Oude Vrielink. De rechten van de Salland Serie lagen bij de familie Guldemond. Zoon Jasper Guldemond was echter direct enthousiast en droeg de rechten spontaan over op Annet en Ben Ellenbroek (van Bruna Ellenbroek). Daarmee stond niets meer in de weg om nummer 24 uit te brengen. En staat de weg nu ook open om nummer 25 aan de serie toe te voegen. Iedereen die daar ideeën over heeft kan zich melden bij Bruna Ellenbroek.

De presentatie van het boek is op zaterdagmiddag 5 maart om 14.00 uur bij Bruna Ellenbroek, in Raalte. Burgemeester Martijn Dadema neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Aansluitend aan de boekpresentatie is er tot 17.00 uur een signeersessie. De prijs van het boekje bedraagt 7,95 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.