Reactie van Salland Zoemt op column Gerlant

RAALTE – Emilio Metting, voorzitter van Stichting Salland Zoemt, is in de pen geklommen om zijn ongenoegen te uiten over een recente column van onze columnist Gerlant. Hij is van mening dat Gerlant onwaarheden verkondigt. Hieronder zijn brief.

“Onlangs verscheen er een opiniestuk op Salland Centraal, geschreven door Gerlant Zielman, waarin hij zich niet alleen minachtend uitlaat over Stichting Salland Zoemt en haar activiteiten, maar ook betrokken leden en vrijwilligers keihard onderuit haalt. Tevens staat zijn artikel bol van onwaarheden. Daarom vind ik het, als voorzitter van Stichting Salland Zoemt, wel zo netjes hier een toelichting op te geven.
Zielman valt over deze zin: “Wij, Salland Zoemt, zijn op verzoek van de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte en de provincie Overijssel een stichting geworden om ‘van onderop’ meer aandacht vanuit de samenleving te bewerkstelligen voor een biodiverse natuur.”
Salland Zoemt is inderdaad niet op verzoek van welke gemeente of provincie dan ook een stichting geworden. Dit berust op een misverstand. Salland Zoemt is vanuit het gedachtegoed van Sallandse gemeenten en de provincie Overijssel wél actief om ‘van onderop’ meer aandacht vanuit de samenleving te bewerkstelligen voor een biodiverse natuur. Dat wij uiteindelijk hebben besloten ons te vormen tot een officiële rechtsvorm, kwam door het succesvol werven van deelnemers in het buitengebied, die hun percelen natuurlijker wilden inrichten met nieuwe aanplant en door herstelwerkzaamheden uit te (laten) voeren aan reeds aanwezige beplanting. Omdat het project grotendeels wordt gesubsidieerd, werd op verzoek van Stichting Kostbaar Salland, Salland Zoemt omgevormd tot stichting.

De werkgroep Salland Zoemt is ontstaan in 2019, om de biodiversiteit te versterken, mensen te inspireren en activeren. Sinds maart 2021 is Salland Zoemt is een zelfstandige, bij notariële akte opgerichte rechtspersoon, die vanuit haar doelstelling(en) handelt in haar werkgebied: Salland.
Om er achter te komen wie wij zijn, wat we doen en waar wij voor staan, had Zielman gewoon een kijkje kunnen nemen op onze website, een e-mailbericht kunnen sturen of een belletje kunnen plegen. In plaats daarvan, hanteerde hij de botte bijl.
Zielman beweert dat we niet zonder ‘gewasbeschermingsmiddelen’ kunnen. Salland Zoemt beweert het tegendeel en nodigt Zielman hierbij van harte uit een keer met ons op excursie te gaan bij een biologische boer of een biologische bollenteler, het liefst wel met open mind, als dat tot de mogelijkheden behoort. Wij zijn van mening dat je een gewas niet hoort te beschermen met gif. Gif vervluchtigt, waardoor het zich verspreidt, het tast de gebruiker in kwestie aan, het trekt via het bespoten gewas in de bodem, komt in het oppervlaktewater terecht en belandt uiteindelijk in de handen (en het lichaam) van de consument. En daar waarschuwen wij mensen voor.
Tevens stelt Zielman dat wij telers en boeren afschilderen als criminelen (door onze woorden te verdraaien), wat eveneens onwaar is. We begrijpen maar al te goed in welke penibele situatie talloze boerenbedrijven zich bevinden en hebben er derhalve alle begrip voor dat veel boeren boos zijn en emoties tonen. Het gaat immers om het bestaansrecht van overwegend familiebedrijven die al generaties lang bestaan.

Wij willen, net als verscheidene politieke partijen in de gemeenten rondom Raalte, een betere marge voor de boer op zijn producten, zodat hij gezonder kan boeren. Het zou Gerlant sieren, als hij daadwerkelijk het beste voorheeft met de gezondheid en belangen van de Sallandse boeren, eenzelfde geluid te laten horen via Gemeente Belangen Raalte, waarvan hij lijstduwer is.
Maar dat staat los van het feit dat wij ons grote zorgen maken over het gebruik en de gevolgen van gif in de land- en tuinbouw. De bevindingen uit epidemiologische onderzoeken die zijn gedaan naar chronische blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen onder met name agrariërs en hun gezinsleden, liegen er namelijk niet om:

– verlengde tijd tot zwangerschap
– een toename van het aantal abortussen
– een lager gewicht van de placenta
– een verminderde groei van de foetus
– aantasting van cognitieve vermogens
– de ziekte van Parkinson
– ALS
– diverse vormen van kanker
– een lager geboortegewicht
– de ziekte van Alzheimer
– onvruchtbaarheid
– verminderde zaadkwaliteit
– astma
– ontstekingen van de lage luchtwegen
– diabetes
– obesitas
– atherosclerose
– coronaire hartaandoeningen
– chronische nieraandoeningen
– auto-immuunaandoeningen
– reumatoïde artritis

Met name de ziekte van Parkinson en leukemie blijken consistent bij kinderen van agrariërs die beroepsmatig (chronisch) worden blootgesteld aan gewasbeschermingsmiddelen. Hier willen wij mensen van bewustmaken.

Mede daarom is het jammer dat Zielman Stichting Salland Zoemt neerzet als een vijand van de boer, terwijl we ons juist inzetten voor het welzijn van bodem, plant, dier en mens. De gezondheid van de gangbare boer, weegt voor ons net zo zwaar als die van de bioboer. We zijn echter wel van mening dat, zodra chemische middelen die bedrijfsmatig worden toegepast en desastreuze gevolgen hebben voor de leefomgeving en in strijd zijn met onze doelstellingen, wij onze zorgen daarover mogen uitspreken.

Waarom Zielman persoonlijk uithaalt naar een vrijwilligster en bestuurslid van Salland Zoemt is mij een raadsel en heeft in mijn optiek totaal niets met journalistiek te maken. Hij beticht Dalfsennet van “journalistieke onkunde”, terwijl hij Salland Centraal als podium gebruikt om zijn eigen feitelijke onjuistheden te verkondigen.

Mijn standpunt mag duidelijk zijn: ik vind het ongehoord dat er op een denigrerende toon en met het verspreiden van onwaarheden en het beledigen van leden van Stichting Salland Zoemt, lezers worden gemanipuleerd. Daar vind ik dus wat van.

Emilio Metting, trotse voorzitter van Stichting Salland Zoemt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.