Provincie ziet zich gedwongen tot handhaving bij vier PAS-melders

ZWOLLE – De provincie Overijssel ziet zich door meerdere gerechtelijke uitspraken gedwongen over te gaan tot handhaving bij een viertal biomassa-installaties naar aanleiding van hun PAS-melding. Gedeputeerde Staten is daartoe door de rechtbank meermaals gesommeerd, waarbij de rechtbank oordeelde dat het gepresenteerde programma van het kabinet geen enkele garantie biedt dat zogenaamde ‘PAS-melders’ binnen afzienbare tijd kunnen worden gelegaliseerd.

“De provincie Overijssel zet deze stap met bezwaard gemoed en uitgesproken tegenzin, juist omdat zij zich altijd op het standpunt heeft gesteld dat de PAS-melders veelal te goeder trouw hebben gehandeld”, zo stelt de provincie in een persbericht. “Daarnaast had de toenmalige minister de toezegging op legalisatie gedaan. Het College van Gedeputeerde Staten merkt daarbij op dat de door gerechtelijke uitspraken gedwongen stap tot handhaving in relatie met de eerdere belofte van de toenmalige minister ontegenzeggelijk leidt tot een deuk in het vertrouwen vanuit de samenleving in de overheid, specifiek bij ondernemers.”
De betreffende biomassa-installaties, waar een handhavingstraject wordt gestart, zijn door de provincie persoonlijk geïnformeerd. “De intentie van de provincie Overijssel om PAS-melders te helpen en ondersteunen met als doel uit te komen bij legalisering blijft onveranderd overeind. De provincie Overijssel zal binnen de juridische kaders hulp bieden om dit alsnog te realiseren en ook het kabinet blijven aanspreken op haar verantwoordelijkheid en de belofte om te komen tot een oplossing.”

Brandbrief

Het College van Gedeputeerde Staten heeft donderdagochtend 10 maart persoonlijk een brandbrief overhandigd aan Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof. In de brandbrief doen de gedeputeerden van de provincie een indringend verzoek om met de grootst mogelijke voortvarendheid ingrijpende bronmaatregelen te nemen die leiden tot daling van stikstofdepositie met als doel bescherming en verbetering van kwetsbare natuur. Daarvoor is een pakket onontkoombare maatregelen noodzakelijk om de stikstofemissies in Nederland aanzienlijk terug te dringen. Ook moet aantoonbaar sprake zijn van natuurherstel. Pas dan kan de belofte uit 2019 van de toenmalige minister van Landbouw over legalisatie aan de PAS-melders worden nagekomen, zo stelden verschillende rechtbanken de afgelopen periode.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.