‘Overal maanmannetjes, maar daar wen je aan’

Drukke weken voor Raalter fysiotherapeut Rick Oosterlaar op Winterspelen in Beijing

RAALTE – Bijna rechtstreeks van de Winterspelen in Beijing naar de wintersport in Oostenrijk. Met een stop in Raalte om zijn vrouw en twee kinderen op te halen. Fysio- en manueel therapeut Rick Oosterlaar (38) en zijn gezin waren er vorige week aan toe. “Ik had het gevoel dat zo’n weekje wintersport hard nodig was.”

De geboren en getogen Raaltenaar was in februari bijna drie weken in Beijing om daar samen met een collega-fysiotherapeut en twee trainers dagelijks schaatsers als Irene Wüst en Kjeld Nuis te verzorgen. Veel heeft hij niet van China gezien. “We zaten continu in een bubbel. Met een bus of taxi werden we van ons hotel naar het Olympisch Dorp en de ijsbaan gebracht en daarna weer terug. Overal hingen er camera’s en stonden hekken, daar kwam je niet buiten. Alleen onderweg vanuit de taxi of bus zag je soms iets van de omgeving, maar een avondje de stad in of zo zat er absoluut niet in.”
Oosterlaar begon jaren geleden als fysiotherapeut bij het marathonschaatsen, en werkt sinds enkele jaren (part time) bij het in 2018 gestarte schaatsteam Reggeborgh. Dat werk wisselt hij af met zijn functie bij ‘De Akker’ voor fysio-, oefen- en ergotherapie in Wezep en Elburg. Voor de buitenwereld lijkt het of alle Nederlanders, van sporters tot en met begeleiding, samenwerkten in het succesvolle TeamNL (acht maal goud, vijf keer zilver en vier keer brons). Dat is in de dagelijkse praktijk in China net even anders. “Afhankelijk van het aantal schaatsers van een team dat zich voor de Winterspelen wist te kwalificeren, gaan er begeleiders van datzelfde team mee. Ben je bij die kwalificaties behoorlijk succesvol, zoals Reggeborgh, dan kan er dus een grotere staf mee. Wij gingen bijvoorbeeld met een flinke staf van twee trainers en twee fysiotherapeuten naar China. Daar werk je vervolgens alleen met je eigen mensen. Net zoals de staf van de andere teams dat doet met hun eigen schaatsers. Met je eigen mensen heb je de vertrouwensband opgebouwd die gewoon nodig is voor dit werk.”

‘Erg tevreden’

Al heel snel na zijn komst in Beijing kon er gejuicht worden door gouden medailles voor Irene Wüst en Kjeld Nuis. “Dat goud voor Irene was al op de tweede dag dat we er als staf waren. Echt heel bijzonder. En kort daarna goud voor Kjeld. Dat kreeg geweldig veel aandacht in Nederland, ook wij als staf merkten dat. Daarna werd het qua medailles iets minder, alleen nog brons voor Irene bij de ploegenachtervolging. Maar onder de streep zijn we als Reggeborghteam heel erg tevreden.”
Wat doet een fysiotherapeut eigenlijk precies de hele dag tijdens zo’n lang toernooi? “Nou, we kennen de mensen van ons team, we zijn met ze vertrouwd. Ze zijn allemaal fit, er zijn geen blessures anders waren ze er niet bij, dus gaat het er vooral om dat ze soepel en fit blijven. Met af en toe een lolletje, het moet allemaal geen zenuwpezerij worden. Als staf zorg je vooral voor een gestructureerde dagplanning. Wanneer wordt er getraind, wanneer gegeten en wanneer gerust. En dat in een veilige omgeving.”
Zo’n vertrouwensband tussen fysio en schaatsers kan er natuurlijk toe leiden dat er ontboezemingen komen. “Maar als fysiotherapeut hebben we een beroepsgeheim. Natuurlijk, soms hoor je iets waarvan je denkt; dat zou de trainer eigenlijk ook moeten weten. Dan ga je daar gewoon met die schaatser over praten. Je zegt dan zoiets als: ‘Ik denk dat het goed is dat de trainers dit weten, vind jij dat ook? Daar kom je dan samen altijd uit.”

Quarantaine

De Winterspelen 2022, maar ook de tijd daarvoor, zullen tot in lengte der jaren geassocieerd worden met het coronavirus, zo weet Oosterlaar. Hij zat maandenlang in quarantaine, bijvoorbeeld tijdens het NK eind december in een hotel in Heerenveen. Slechts een korte periode kon hij in januari in Raalte-Noord bij zijn gezin doorbrengen. “Gelukkig kregen onze twee kinderen voor mijn vertrek naar China enkele dagen extra vrij van directeur Han van Rhee van basisschool de Linderte zodat ze geen besmettingen van school mee naar huis konden nemen. Daar waren we blij mee, zet dat er maar bij. Verder zit je maandenlang bijna continu ergens in quarantaine, zijn er voortdurende tests en werd in Nederland je bloed onderzocht op antistoffen tegen het virus door het NOC/IOC. Dat wilde China begreep ik.”

Milaan

“Op het vliegveld van Beijing zie je direct de eerste mannetjes in witte pakken. Daar kijk je wel even van op. Daarna zie je overal die maanmannetjes, daar wen je na een paar dagen dus aan. Een gesprek met een gewone Chinees zat er in ieder geval niet in.”
Reggeborgh, het sponsorende bedrijf uit Rijssen heeft het contract met de schaatsploeg inmiddels verlengd tot en met de Olympische Spelen in Milaan 2026. Is Oosterlaar er dan weer bij? “Dat is nog heel ver weg, maar het zou zeker heel leuk zijn. Alleen, mijn gezin mag er niet onder lijden. Afgelopen jaar ben ik meer dan honderd dagen van huis geweest voor wedstrijden en toernooien over de hele wereld. Dat mag niet ten koste gaan van het gezin.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.