‘Oproep om leegstaande gebouwen beschikbaar te stellen’

Actie Raaltenaren om vluchtelingen Oekraïne op te vangen; ‘Er staan meer dan voldoende kerken leeg’

RAALTE – Een groep Raaltenaren is afgelopen dagen in actie gekomen om de verwachte stroom vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen opvangen. ‘Wij roepen de gemeente op om zo snel mogelijk opvang te regelen voor deze groep mensen. We doen een oproep om leegstaande gebouwen beschikbaar te stellen zoals kerken en scholen, maar ook andere leegstaande gebouwen. Niets doen is nu geen optie meer.”

Samen vinden Wilco Lindeboom, Raymond Snijders, Rob Aa en Erik Feijen dat er snel actie geboden is na de invasie van Oekraïne door Russische militairen vorige week. “Het schrijnende en afschuwelijke beeld dat moeders met kinderen, ouderen, zieken en hulpbehoevenden aan de grenzen van Europa hulpeloos aan hun lot zijn overgelaten, medemensen die hier niets aan kunnen doen , niet gevraagd hebben om deze situatie en omstandigheden en haard en huis onverhoopt hebben moeten achterlaten en een onzekere toekomst tegemoet treden, geen perspectief meer hebben, aan hun lot worden overlaten. Dit kunnen we niet lijdzaam toezien en onze ogen voor sluiten, niets doen is geen optie”, zo stelt Wilco Lindeboom .
Volgens de initiatiefnemers voor de actie kan er lokaal een heleboel hulp geboden worden op allerlei manieren en in allerlei vormen. “Er staan meer dan voldoende kerken leeg in de gemeente Raalte waar we de eerste opvang zouden kunnen bieden, maar ook leegstaande school- en kantoorgebouwen. Waarom daar nu niets mee doen en nodeloos leeg laten staan terwijl de ruimte er is om vluchtelingen onderdak te kunnen bieden?” Voor onder meer de leegstaande Pauluskerk is al symbolisch een foto gemaakt als mogelijk (tijdelijk) onderdak; “We vragen burgemeester en wethouder(s) snel te handelen, mee te denken en beschikbare ruimte snel en adequaat beschikbaar te stellen.”

Bedrijfsleven

Het initiatief krijgt bijval van wethouder Wout Wagenmans: “Uiteraard ondersteun ik zo’n initiatief vanuit de samenleving. Dat geeft onze betrokkenheid aan in deze onwerkelijke situatie. Het zou mooi zijn dat er meer coördinatie komt. Het idee is om Vluchtelingenwerk, het Rode Kruis, Humanitas en onze kerken hierbij te betrekken. Ik kan mij voorstellen dat bijvoorbeeld de Pauluskerk een prima opvanglocatie zou zijn. Ik heb hier overleg over met burgemeester Dadema”, zegt Wagenmans.
Ook het bedrijfsleven in Raalte wordt door de initiatiefnemers van de hulpactie om steun gevraagd: “We roepen bedrijven op om financieel te ondersteunen. We doen ook een oproep om bedden, meubels, medicijnen maar ook de eerste levensbehoeften beschikbaar te stellen zodra de eerste mensen arriveren. We willen ook vrijwilligers oproepen die willen helpen om de vluchtelingen op te vangen en te begeleiden.”

Tolk

Lindeboom ziet een grote rol weggelegd voor lokale verenigingen, stichtingen en clubs. “Daarom roepen we stichtingen, sport- en andere verenigingen, winkeliersverenigingen, netwerkclubs en businessclubs op mee te willen denken om ideeën uit te wisselen, dit initiatief te willen ondersteunen, hulp te bieden of eigen initiatieven te willen ontplooien.”
Erik Feijen wil al met een bus naar de grens tussen Polen en Oekraïne rijden om daar vluchtelingen op te halen. “Nu zoeken we nog een arts of verpleegkundige die met de bus mee wil voor mensen die bijvoorbeeld verpleging nodig hebben. We doen ook een oproep aan apotheken voor de eerste medicatie en aan supermarkten om boodschappenpakketten beschikbaar te stellen voor de heen en terugreis. Misschien zijn er ook wel inwoners van Raalte die Oekraïens spreken en mee willen gaan voor begeleiding en als tolk. Inwoners van Raalte wordt gevraagd om te helpen bij de opvang van Oekraïense moeders en kinderen. Stel kleding en spullen beschikbaar zodat de eerste mensen die we begroeten in onze gemeente iets waardevols kunnen bieden. En waarmee we ze een warm gevoel van welkom geven.”

Voor meer info en of aanmelding bel naar: 06- 10 88 34 07 / 0572 – 366 127 of mail naar : wilco@raalteviertvrijheid.nl of rob@raalteviertvrijheid.nl.

Foto: Wilco Lindeboom (links) en Rob Aa met de Oekraïense vlag voor de leegstaande Pauluskerk die misschien gebruikt kan worden voor tijdelijke huisvesting van de verwachte massale toestroom van vluchtelingen uit dat land.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.