‘Ongekend wat er hier nu allemaal gebeurt’

Massale steun voor hulpactie van Stichting Salland voor Oekraïne

RAALTE – Elke dag stappen tientallen mensen de twee leegstaande winkels (aan de Marktstraat en de Lifgerusstraat) in met hulpgoederen voor Oekraïne. “Gelukkig hebben we al een aanbod voor twee andere leegstaande ruimtes. Dat is hard nodig want hier is het snel helemaal vol”, zo constateren Wilco Lindeboom en Rob Aa. Het duo, de twee kennen elkaar van het stichtingsbestuur van Raalte voor Vrijheid in 2020, gaf anderhalve week geleden de aanzet voor een ongekend grote en massale hulpactie.

“Meer dan 25.000 reacties in de eerste week op Facebook, niet alleen uit Salland en Nederland, maar uit de halve wereld. Uit meer dan vijftig landen, ongekende aantallen. En dat zie je dus ook hier bij onze inzamelpunten voor hulpgoederen in Raalte”, zo klinkt het nog steeds een beetje beduusd. Inmiddels is in sneltreinvaart Stichting Salland voor Oekraïne opgericht: “Normaal duurt dat langer, maar een telefoontje met notaris Mark Oors was genoeg. ‘Kom morgen maar langs’, zei hij, ‘dan regelen we dat meteen’.” Alleen een eigen bankrekeningnummer wacht nog op goedkeuring van de bank.
Met de gemeente Raalte in de personen van burgemeester Dadema en wethouder Wagenmans is de samenwerking bijzonder goed. Dat is ook belangrijk want deze dagen gaat een grote bus op weg naar de grens tussen Hongarije en Oekraïne om daar vluchtelingen op te halen. Achter het stuur van zijn eigen dubbeldekker zit de Dalfser touringcarondernemer Ron Veenhuis. Opnieuw want ook voor een actie in Dalfsen en in Epe reed hij al die 3500 kilometer heen en terug. “In Dalfsen werd ik benaderd of ik met een klein busje zestien vluchtelingen wilde ophalen. ‘Laten we dan meteen maar een dubbeldekker nemen’, zei ik. Door de corona staan de meeste bussen van mijn bedrijf nu toch stil. Ik ben naar de grens tussen Hongarije en Oekraïne gereden en heb er tachtig vluchtelingen opgehaald. Stichting Dalfsen-Oekraïne had het nodige voorwerk gedaan, zorgde daar voor lokale contactpersonen zodat ik direct naar een opvangcentrum kon rijden. Op de terugweg heb ik een aantal vluchtelingen afgezet in onder meer Boedapest en Praag die daar onderdak hadden gevonden. Ontzettend dankbaar werk”, zo vertelt Veenhuis.

Brandstof

In Raalte zal de gemeente zorgen voor de huisvesting van de vluchtelingen als die hier arriveren. “Er gaan artsen en traumapsychologen mee voor de begeleiding. En ook tolken, want het is belangrijk dat jonge vluchtelingen in hun eigen taal horen wat er gebeuren gaat”, vertelt Wilco Lindeboom. In het dagelijks leven is de Heinoër makelaar, maar aan dat werk komt hij nu amper toe; “Er bellen steeds meer hypotheekadviseurs waar het taxatierapport blijft”, lacht hij.
“Van een ondernemer in Twente kregen we een mooi bedrag aangeboden waarmee we vier keer een bus kunnen laten rijden. Per rit is dat pakweg 2500 euro aan brandstof, tolgeld en sanitaire stops,” meldt Rob Aa; “Ik ben wel ontzettend druk. Elk kwartier komen er dertig tot veertig mailtjes binnen. Ik moet het maar even doen met drie uur slaap per nacht. Gelukkig melden zich heel veel mensen die als vrijwilliger mee willen werken. Het is echt ongekend wat er hier gebeurt, maar zeker ook in Oekraïne met binnen een week al een miljoen mensen die gevlucht zijn.”et is onkened ook, een miljoen mensen of meer zijn ”

Kerken

Anderhalve week geleden bij de start van hun actie riepen Lindeboom en Aa op om leegstaande kerken en scholen in Raalte en omgeving voor de opvang van vluchtelingen te gebruiken. “Maar dan moet je meer denken aan ontmoetingsplekken voor de vluchtelingen waar ze bijvoorbeeld op zondag bij elkaar kunnen komen. Voor huisvesting zijn lege kerken en scholen uiteraard niet zo geschikt. Gelukkig hebben al zeker tweehonderd particulieren en ondernemers in heel Salland huisvesting voor vluchtelingen aangeboden. De gemeente Raalte gaat dat regelen en registreren. Dat moet ook want, vooral als het langer gaat duren, dan krijg je met allerlei zaken te maken. Denk maar aan onderwijs voor de kinderen en medische hulp.”
In de twee winkels – inzamelpunten zijn al meer dan twintig vrijwilligers aan de slag. Johan Schotman en Paul Hooghuis coördineren het vele werk. Wat is er eigenlijk precies nodig? “Vooral basale dingen. Schoon ondergoed, scheerspullen, maandverband, thermokleding, shampoo. En flessen water. Albert Heijn levert ook voedselpakketten. Alles gaat mee in de bus en wordt overgedragen aan hulpstichtingen in onder meer Polen. Die zorgen dat het op de goede plaats in Oekraïne komt.”

Meer info over onder meer openingstijden en inzamellocaties op Facebook; Salland voor Oekraïne

Foto: Touringcarondernemer Ron Veenhuis en de twee initiatiefnemers van ‘Salland voor Oekraïne’ Rob Aa en Wilco Lindeboom (vlnr) bekijken de bergen ingezamelde spullen in het inzamelpunt aan de Marktstraat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.