‘Nu met alle partijen in gesprek over nieuwe coalitie’

BurgerBelangen herhaalt succes van vier jaar geleden en stijgt naar zeven zetels

HEINO – “Vijf zetels zou wat minder dan verwacht zijn, zes zetels was mooi geweest en zeven zetels is boven verwachting.” Ben Nijboer, lijsttrekker en voorman van BurgerBelangen is een tevreden man aangezien zijn partij vorige week woensdag zeven raadszetels wist te behalen en qua stemmen net iets achter GemeenteBelangen eindigde. “Maar door corona en de invasie in Oekraïne was het resultaat dit keer wel lastig om in te schatten.”

Het interview met de Heinose voorman van BurgerBelangen 0572 (zoals de naam officieel luidt), lijkt wel een herhaling van zetten vergeleken met vier jaar geleden. Na zijn breuk in 2016 met de VVD – uit onvrede met onder meer het landelijke VVD-plan om de kleinere afdelingen om te zetten in regionale afdelingen – haalde hij in maart 2018 vier zetels in de Raalter raad. Een daverend succes toen voor een nieuwkomer en dat heeft zich dus nu herhaald met een verdere stijging naar zeven zetels.
Wat heeft voor dat hernieuwde electorale succes gezorgd? “We luisteren naar de verhalen van inwoners, ook naar mensen die niet naar raadspleinsessies in het gemeentehuis gaan. We zijn heel bewust heel laagdrempelig en gebruiken heldere en duidelijke taal. Wat we horen, daar gaan we mee aan de slag, stellen ons standpunt bij, passen dat aan of zien onze mening bevestigd. Dat is een totaalpakket. Daaronder valt ook onze grote lijst met kandidaten uit de hele gemeente.”
“Gisteren kreeg ik nog een briefje hier thuis in de bus gegooid. Dat ging over het niet goed onderhouden van een begraafplaats. Met die schrijver ga ik dan bellen om dat uit te zoeken. Dat laagdrempelige praten met mensen is, denk ik, onze grote kracht. Maar misschien zijn er ook nog andere factoren. Het vertrouwen in de Haagse politiek wordt minder, denk ik. Maar net als corona en Oekraïne weet je niet precies wat dat precies voor invloed heeft gehad.”
Zelf gaat hij ook komende jaren door met het zoeken naar antwoorden op de constatering waarom zoveel bestuurlijke zaken vaak zo lang moeten duren. “Is zo’n gemeentelijke afdeling dan onderbezet? Of hebben ze te weinig bevoegdheden? Waarom duurt het zo lang voordat er iets gebeurt, daar wil ik antwoorden op hebben.”

Voorzichtig

De afgelopen periode maakte BurgerBelangen geen onderdeel uit van de coalitie. Nu ligt dat mogelijk anders; veel kiezers zouden het niet begrijpen als de tweede partij in de Raalter raad niet in de nieuwe coalitie zou komen. Nijboer wikt en weegt voorzichtig zijn woorden. “Ik hoor dat inderdaad veel van de mensen. Als je in de gemeentepolitiek komt, dan moet je altijd bereid zijn om bestuursverantwoordelijkheid te nemen. Vier jaar geleden lag dat wat anders dan nu. Destijds was BurgerBelangen een jonge, nieuwe partij die zich moest bewijzen. De aandacht ging vooral uit naar de opbouw van een stabiele partij. Dat is gelukt kun je wel zeggen. De realiteit is nu dat we de tweede partij zijn met maar ongeveer 130 stemmen minder dan GemeenteBelangen. We gaan dus praten met die partij over een coalitie maar ook met de andere partijen. Wat zijn de overeenkomsten, waarin kunnen we elkaar vinden om de gemeente Raalte mooier te maken komende vier jaar? Dan zien we wel wat daar uit komt.”

Geen harde eisen

Nijboer wil nu geen harde eisen op tafel leggen, al snapt hij heel goed dat deelname van zijn partij aan de nieuwe coalitie verwacht wordt. Lachend; “Ik zeg geen ja of nee. Net als een echte politicus dus. Laten we eerst maar eens die gesprekken met de andere partijen in gaan.”
Zou hij zelf eigenlijk wethouder willen worden? Opnieuw houdt hij de kaarten voor zijn borst. “Ik ben 67 jaar, gepensioneerd, geniet van onze tuin, heb vijf geweldige kleinkinderen, dus een wethouderschap staat niet meteen op de eerste plaats. Maar ook hierbij zeg ik nu nog geen ja of nee. Laten we eerst maar eens bijkomen en genieten van het mooie verkiezingsresultaat.”
Is het succes van BurgerBelangen niet erg afhankelijk van de oprichter, lijsttrekker en fractievoorzitter? “Steeds minder en dat meen ik oprecht. Vier jaar geleden was dat misschien zo, dan werd er vaak gezegd dat Ben het allemaal wel zou weten, maar nu ligt dat anders. Als partij heeft BurgerBelangen een stabiel karakter gekregen. Interne zaken zijn goed gestructureerd met goede mensen die je om een boodschap kunt sturen. Met duidelijke statuten en reglementen. Je moet bijvoorbeeld een jaar lid zijn voordat je op de kandidatenlijst kan komen. Ik kan nieuwe mensen niet eens toezeggen dat ze kandidaat worden, zelfs al zou ik dat willen, daarvoor is een eigen kiescommissie.”

Ruimte geven

“Als echte democraat vind ik dat heel belangrijk. Je moet mensen in de partij en de fractie de ruimte geven. Als zeg maar senior-raadslid vind ik het daarnaast erg leuk om al die nieuwe mensen te ondersteunen. Het moet veel minder afhankelijk worden van mijn persoon, daar is afgelopen vier jaar hard en met succes aan gewerkt. Zelfs als ik morgen stoppen zou, dan gaat BurgerBelangen gewoon door, daarvan ben ik overtuigd.”
Maar binnen of buiten het nieuwe college van B&W, daarover laat hij zich niet uit; “Nogmaals, het begint komende tijd met gesprekken met de andere partijen met een open blik. En met de insteek van een breed gesteunde coalitie om de gemeente Raalte mooier te maken.”

Foto: Ben Nijboer tussen het verkiezingsmateriaal van BurgerBelangen; over vier jaar moet daar Lijst 2 op komen te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.