Nog ruimte om aan te haken bij zonneweide Torenallee van Endona

HEETEN/RAALTE – Het duurde allemaal wat langer dan verwacht, maar de zonneweide Torenallee van Energie coöperatie Endona levert vanaf nu groene stroom. De zonneweide staat aan de Wijheseweg in Raalte nabij de afslag Hogeweg. Zaterdag 5 maart staan vrijwilligers van Endona van 10.00 tot 16.00 uur in de Marktstraat (naast de Primera) in de Goede Raadswinkel in Raalte om vragen te beantwoorden. Koffie met wat lekkers staat klaar. Er is nog ruimte om mee te doen.

“Nog regelmatig horen wij dat het mensen niet was opgevallen en dat je goed moet opletten als je er voorbij rijdt”, zo meldt Endona. “Wij zien dat toch als een complimentje, hoewel we ons realiseren dat je nooit iedereen tevreden stelt. Er is een groene wal om heen gelegd en inmiddels hebben we langs het fietspad ruim zestig bomen en struiken aangeplant waarvan een groot deel eetbare vruchten gaan opleveren: appels, frambozen en bessen die je gewoon mag plukken. De werkzaamheden zijn nog niet helemaal afgerond en er komt nog een kleine uitbreiding aan, maar inmiddels begint de productie aardig op gang te komen, mede dank zij het mooie weer. Medio april hopen we de officiële opening te houden.”
Wat de vertraging betreft wijst Endona naar de coronacrisis, het weer en de stijgende prijzen van zonnepanelen. “Vervolgens werd transport via zeecontainers vanuit China duurder en lastiger en daarna de levering van de omvormers en de transformator. Inmiddels is ondanks dat alles nog niet goed draaide en we nog in de slechte maanden zitten is er toch al 80.000 kWh groene stroom opgewekt. Uiteindelijk hopen we op gemiddeld ruim twee miljoen kWh stroom per jaar: genoeg voor ca. 800 huishoudens.”

Postcodegebieden

Er is nog wat ruimte overgebleven waardoor er nog 340 extra panelen kunnen worden geplaatst, dankzij een andere subsidieregeling. Daarvoor zoekt Endona honderd deelnemers die 500 euro willen inleggen en daarmee mede-eigenaar willen worden voor dat gedeelte van het park. Deze deelnemers moeten op dit moment wonen in postcodegebieden 8101, 8102, 8103, 8107, 8111, 8131, 8141. De deelnemers worden dan lid van de coöperatie en krijgen zeggenschap over de opbrengsten die in principe over de deelnemers wordt verdeeld. Voor Heetenaren, leden van de Manege Heeten en leden van de Stoppelkaters zijn deze regelingen er ook al. Mensen die niet in de postcodegebieden wonen, kunnen deelnemen door een obligatie van 250 euro te nemen met, volgens Endona, een jaarlijkse rente van 3 procent voor vijf jaar oplopend naar 4 procent voor 15 jaar in de zonneweide Torenallee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.