Natuurmomenten: Middenin niemandsland

.

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Op deze mooie voorjaarsdag trekken een paar ijzeren vogels Sjaaks aandacht.

Kijk die kauwtjes daar eens druk zijn. Het driehoeksbosje wordt helemaal omgetoverd tot een grote kraamkamer. En maar slepen met nestmateriaal om de nesten op te tuigen. En kijk die aalscholvers daar eens zitten op de verkeersborden aan het water. Op het boerenland is het vanmorgen nog rustig. Muskusrattenvangers en ooievaars zijn als enigen in de weer en och, daar die twee scholeksters! Dat is volgens mij de eerste keer dit jaar dat ik deze zwart-witte steltlopers weer in het binnenland zie.

Eenmaal aan de wandel over de lange veldweg in het vogelreservaat is het een fazantenhen die op mijn pad komt. Deze mooie vogel probeert zich snel onzichtbaar te maken en dat gaat haar bijzonder goed af. In dat camouflagepakje valt deze hoenderachtige niet eens meer op. Kijk, daar zit waarachtig al een grauwe gans te broeden. Ja, inderdaad het is lente en waarom ook niet hè.

Links en rechts van me in de soppige percelen zijn er merendeels kieviten en wulpen die bijkomen van de lange terugreis. Hier in deze natuurlijke leefomgeving is voldoende voedsel en water en is het dus ideaal om voor nageslacht te gaan zorgen. Toch valt het vanmorgen op dat er ook opvallend veel witte kwikstaarten zijn op deze plasdrasweiden. Deze druk bewegende vogeltjes komen hier op deze gedekte tafel even op kracht en maken straks op het platteland in een oud schuurtje, onder een golfplaat of een dakpan of zomaar aan de slootkant een nestje om daar hun jongen groot te brengen.

En kijk daarginder eens, het is wel erg ver, daar ergens boven het Zwarte Water. Ganzen, het zijn er ontiegelijk veel en nog steeds zijn ze de terugreis naar het noorden nog niet begonnen. En dan als ik goed kijk zie ik daarboven in die staalblauwe lucht drie grote stippen. Het lijken wel vliegmachientjes met vlaggen. Ze vliegen in de lijn van Zwartsluis, Hasselt en Zwolle, zo te zien. Snel maar mijn camera erbij pakken. Ja, het is wel erg ver weg maar toch kan ik het ontcijferen als ik maar ver genoeg inzoom. Kijk, ja op de eerste vlag staat: ‘Samen vechten voor vrede Giro 555’. En op de tweede staat: ‘Laat ons niet in de steek’. En de laatste vlag: ‘Oorlog is niet meer van deze tijd’. Tja, ook in deze natuurlijke omgeving waar je urenlang alleen kan struinen met alleen het rijke vogel- en dierenleven om je heen kun je er toch niet omheen. Deze verschrikkelijke oorlog achtervolgt je overal, zelfs hier, in de middle of nowhere…

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.