Kôle Kermse Outdoor: ‘Eentje op karakter’

Voor het eerst met entree: ‘We hebben maar duizend plekken per dag, die willen we ook gebruiken’

BROEKLAND – Het wordt allemaal net even wat anders dan normaal, maar toch vindt op zaterdag 19 en zondag 20 maart een nieuwe editie van de Kôle Kermse plaats. Niet in de tent, maar buiten, onder een overkapping. “Deze editie heet dan ook de ‘Kôle Kermse Outdoor, eentje op karakter’”, vertelt Bastiaan Veltien namens de organisatie. “Het wordt dit jaar een echte koude kermis. Daarom hebben we onder andere mutsen voor de bezoekers gekocht. Per dag is er plaats voor duizend bezoekers. De zondag is al uitverkocht. Volgend jaar hopen we iedereen weer als normaal te kunnen verwelkomen.”

Een kaartje kost een tientje, maar daarvoor krijgen de bezoekers dan bij de entree vier consumptiemunten à 2,50 euro terug. Dus eigenlijk alsnog gratis. “Normaal gesproken is er geen entree. Dan kun je gewoon komen. Maar dan hebben we plek voor drie- tot vierduizend mensen en nu niet. En dan kun je de kaarten wel gratis via de site aanbieden, maar dan loop je het risico dat mensen er tien afnemen, maar uiteindelijk niet komen omdat er wat tussen is gekomen. Met gratis kaarten wordt dat dan te gemakkelijk. We hebben maar duizend plekken per dag. Die plekken willen we zoveel mogelijk beschikbaar stellen voor de mensen die daadwerkelijk komen om weer eens een feestje te vieren.”
Dat de Kôle Kermse dit jaar een wat kleinere opzet krijgt dan gebruikelijk heeft natuurlijk alles te maken met het coronavirus. “De versoepelingen zijn vier, vijf weken geleden begonnen”, vertelt Bastiaan. “Toen moesten we al vrij snel de knoop doorhakken. Een groot feest zoals vanouds, met een tent, leek ons een te groot risico. De hele procedure, tekeningen, rijplaten, de tent, allemaal kosten die je moet maken. Daarom hebben we gekozen voor een kleinere versie. Wel met een overkapping. En bij mooi weer komt er ook een terras. ” We merken met een knipoog op dat de organisatie van de Kôle Kermse zich er vroeger op liet voorstaan het feest in zes, zeven weken tijd te kunnen organiseren. Had een grote versie dan niet gewoon gekund? Bastiaan begint te lachen. “Dat klopt, dat zeiden ze vroeger. Maar deze hebben we in vier weken tijd geregeld!”
Het programma voor de vrijdagavond komt te vervallen. Wel organiseert café de Hoppe dan een pré-party. Ook de ‘kermse’ krijgt dit jaar een wat bescheidener opzet. Het lukte niet meer om professionele attracties vast te leggen. Daarom heeft de organisatie ervoor gekozen om zelf een attractie te bouwen. “Een kraam genaamd de Kôle Kermse waar men kleine spelletjes, denk aan blikgooien en touwtje trekken, kan spelen. Maar dan wel met een sausje van de Kôle erover… En met behaalde punten kun je gekkigheid kopen in de kraam.”

Programma

Het programma op zaterdag 19 maart duurt van 14.00 tot 22.00 uur. Tentfeestband Kabaal (van The Beatles tot Queen en van Normaal tot feestmuziek) treedt op en DJ Tom zorgt voor de verdere muzikale invulling. Daarnaast is de organisatie nog bezig met een extra act. Op zondag 20 maart duurt het programma van 14.00 tot 20.00 uur. De Achterhoekse band Opschaakl’n zorgt voor een stevige portie dialectrock. Van covers van Normaal, Jovink en Bökkers tot eigen werk. DJ Tom zorgt weer voor de verdere muzikale invulling. Daarnaast staat er die middag ook een veiling op het programma. Niet zoals normaal een bijna volledige middag met vele tientallen kavels (of zelfs meer), maar nu met een stuk of twintig kavels in een uur tijd (15.00-16.00 uur). De presentatie is in handen van Frank en Marten Swartjes. Een ding blijft een traditie: ook nu moet Bastiaan het antwoord schuldig blijven als we hem vragen of hij al voorbeelden van kavels kan geven. Hij begint te lachen. “Daar zijn we nog mee bezig. Maar even serieus: we gaan waarschijnlijk kavels combineren. Gewoon wat grotere ludieke kavels die aan elkaar worden gekoppeld… En we spelen met wat kavels in op het outdoor thema.”

Nieuwsgierig

“Iedereen is blij dat er weer wat gaat gebeuren”, vervolgt Bastiaan. “Dat horen we vooral van de andere Broeklanders natuurlijk. Het is niet voor niets dat de meeste kaarten voor de zondag naar inwoners van het eigen dorp gingen. Natuurlijk is iedereen positief, maar we horen ook dat mensen nieuwsgierig zijn hoe dit gaat uitpakken. Natuurlijk hebben we er zin in. Je bent hier altijd als organisatie een paar weken flink druk mee, maar als het dan weer eenmaal allemaal staat, is het geweldig!”
Tickets zijn verkrijgbaar via staging2.kolekermse.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.