Klink Nijland in Raalte viert 25-jarig bestaan met open huis

Herman Nijland en Roland Koerhuis: ‘Wij verkopen geen gebakken lucht, wel machtig mooi werk’

RAALTE – Aanpakken, nuchter en laagdrempelig, dat zou het bedrijfsmotto van Klink Nijland in Raalte kunnen zijn. “Soms is dat zelfs een nadeel. Sommige opdrachtgevers willen graag een mooi verhaal. Alleen, wij verkopen geen gebakken lucht, wel machtig mooi werk”, lachen Herman Nijland (56) en Roland Koerhuis (53). Zij zijn de eigenaren van Klink Nijland GWW (grond-, weg- en waterbouw). Het bedrijf viert op zaterdag 5 maart het 25-jarig bestaan met een open huis.

Destijds hadden de twee oprichters, Herman Klink en Herman Nijland, niet kunnen voorzien dat hun kleine stratenmakersbedrijf zo’n vlucht zou nemen: inmiddels een kleine vijftig medewerkers plus flink wat onderaannemers-ZZP’ers. “Onze eerste stratenmakersklus was in Chemnitz in het oosten van Duitsland. Een interessante klus voor een paar weken destijds”, herinnert Herman Nijland zich nog steeds.
Rustig en gestaag groeide het stratenmakersbedrijf dat vooral voor grote bouwbedrijven en aannemers werkte door. In 2010, toen oprichter Herman Klink het mooi genoeg vond en met pensioen ging, verkocht hij zijn aandelen aan Roland Koerhuis. De man met de imposante baard was in 2001 als boekhouder bij Klink Nijland begonnen en is dus geen stratenmaker: “Maar achteraf had ik liever de MTS dan de MAVO gedaan.”
De keuze voor verbreding van het stratenmakerswerk naar het veel bredere, huidige pakket (terreinen bouw- en woonrijp maken, zorgen voor reconstructies van wegen en rioleringen, verharden met asfalt en onderhoud van wegen, pleinen en riolen) werd na de eeuwwisseling ingezet. Achtergrond; minder kwetsbaar zijn, ook in tijden met een kleiner werkaanbod zoals de wintermaanden. “We schreven als Klink Nijland in voor een klinkerweg in Laag Zuthem, maar hadden toen nog niet eens de vereiste aannemerspapieren. Dat hebben we binnen twee weken geregeld”, herinnert Koerhuis zich. “Als je je als zelfstandig aannemer inschrijft, dan moet je dat ook kunnen waarmaken met bijvoorbeeld goede referenties. Wil je een project van 5 ton, dan moet je kunnen aantonen dat je al projecten van 2,5 ton hebt gedaan. Logisch ook. Een opdrachtgever wil zeker weten dat je het echt aankunt. Dat proces heeft zo’n 10 jaar geduurd schat ik”, vult Nijland aan, net als zijn mede-eigenaar een geboren en getogen Raaltenaar: “Nu bij ons 25-jarig bestaan hebben we alle disciplines op het gebied van infratechniek in huis, werken we met een goed ingerichte organisatie, eigen materieel, medewerkers en businesspartners met verstand van grond-, weg- en waterbouw.”

Almelosestraat

Het werkgebied is het best te omschrijven als Overijssel met de omliggende provincies. De medewerkers wonen ook verspreid over dat werkgebied. Nijland: “Zo’n klus als de herinrichting van de Almelosestraat hier in Raalte in 2020, dat was mooi. Toen konden we alles laten zien wat we in huis hebben; van riolering tot straatwerk en asfaltering.”
De grond-, weg- en waterbouw heeft in Nederland de nodige moeite om medewerkers te vinden. Bij het Raalter bedrijf valt dat erg mee. “We hebben een jaarlijks verloop van minder dan 5 procent. En de mensen die weg gaan worden onderaannemer voor ons, zeg maar ZZP’ers. Soms gaan ze naar een ander bedrijf en komen dan niet zo veel later graag terug,” glimlacht Koerhuis. Zijn compagnon: “Maar de sector heeft inderdaad een minder imago. Handjes zijn wel te vinden, maar handjes die ook nadenken, dat is toch moeilijker.”

Clip

Hun muzikale liefhebberij, het tweetal is lid van de Rock’n roll Business Club. komt terug in een bijzondere muziekclip. Op YouTube is het speciaal geschreven lied ‘De Stratenmaker’ van de Achterhoekse band Doppen’s Textiel (met Ribs en Bluesbestuurslid Jan Doppen) met medewerkers van Klink Nijland als figuranten al meer dan tweeduizend keer bekeken. “Want het vak van stratenmaker was ongeveer het enige vak waarvoor nooit een lied is geschreven. Hoogste tijd vonden wij. Het wordt vooral ook op piratenzenders gedraaid. Daar zijn we blij mee. Zeker driekwart van onze medewerkers heeft nooit een andere radiozender opstaan bij het werk, dus dat is de doelgroep die we zoeken. Goede mensen zijn hier namelijk altijd welkom”, verzekert Herman Nijland. “Tijdens het open huis zaterdag 5 maart zendt hier in het bedrijf ook een geheime zender uit. Wel met toestemming, dus echt geheim is het dan niet meer”, lacht Koerhuis.

Het open huis duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Iedereen is dan welkom aan de Tjalkstraat 11.

Kader met raster: Sponsoring

De naam Klink Nijland is veel in Raalte te horen en te zien; naamsponsor van handbalvereniging Kwiek, hoofdsponsor van Ribs & Blues (waarvan voorzitter Ton Groot Beumer hoogstpersoonlijk meewerkte aan de speciale jubileumpoort), sponsor van Go Ahead Eagles, Rohda en SDOL. “We kiezen daar bewust voor. Gewoon laten zien dat je als bedrijf midden in deze samenleving staat. En je dus ook laten zien. Direct levert dat geen werk op, maar indirect misschien wel. Al blijft dat moeilijk meetbaar.”

Foto: Roland Koerhuis (links) en Herman Nijland van het 25-jarige Klink Nijland; “Machtig mooi werk.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.