Ingezonden brief: ‘In mooie beloftes kunnen mensen niet wonen’

RAALTE – Herman Kamphuis is opnieuw in de pen geklommen om zijn ongenoegen te uiten over de volgens hem te trage aanpak van de woningnood. “In mooie verkiezingsbeloftes, folders, aangenomen moties door de gemeenteraad en toezeggingen van het college kunnen mensen niet wonen”, zo schrijft hij. Hieronder de brief.

“In het overzicht van het Weekblad voor Salland van vorige week beloven alle politieke partijen ons meer woningen. En dan vooral betaalbare, kleinere duurzame woningen voor jong en oud. Als politieke partijen het daar zo over eens zijn, waarom is dit dan de afgelopen jaren al niet gebeurd? Waarom lopen we achter? Met die gedroomde 2 miljoen van het Weekblad zou ik weilanden gekocht hebben, want om te bouwen moet je eerst locaties hebben. Bijvoorbeeld op Noord-Noord. Die 1,5 miljoen voor een geluidswal om wonen mogelijk te maken op Franciscushof Zuid zou ik besteden aan het uitkopen van een boer. Of in de spaarpot doen voor het verplaatsen van Booijink naar een industrieterrein. We hebben wel genoeg industrieterrein (compliment), maar niet genoeg grond voor woningbouw. Hoe kan dat als alle partijen zo voor woningbouw zijn? Wat is er scheef gegaan?
Daarnaast moeten we ons richten op de bestaande plekken die al lang in de wacht staan in onze gemeente. De kortste klap is dan Strunk verkopen en de opbrengst besteden aan twee nieuwe gebouwen met appartementen (voorbeeld Acacialaan) op de Domineeskamp, grenzend aan de Westdorplaan. Want beide locaties zijn al in eigendom van de gemeente.

Dure appartementen

Waarom wordt er nog steeds niet gebouwd op de plek van de oude machinefabriek Stappenbelt? Waarom daar geen appartementen voor jong en oud? En wel dure appartementen tegenover Talamini? Waarom stagnatie in Heino (Molenwijk) en Mariënheem (Wormink vol). Nu is Franciscushof Zuid weer vertraagd, omdat de gemeente – college èn raad – bepaalde verkeerssituaties niet voorzien had. Kunnen er appartementen komen voor jong en oud op de Pauluskerk-locatie? Voor krasse knarren en jeugd die de toekomst heeft. De gemeente moet daar de bouwer verplichten hoog te bouwen, in lijn met het appartementencomplex Hartkampweg-Westdorplaan en school Kwintijn. Nog meer vragen: Hoe staat het met Douma? Komen er in het plan Hondemot ook kleinere woningen of is dit alleen voor rijkere mensen?

Voorrang

Er zijn al lang gemeenten die hun eigen inwoners voorrang geven bij toewijzing van woningen. Waarom wij niet? Welk percentage gaat Raalte hanteren? Ik stel voor de helft van de nieuwe woningen voor Raaltenaren. Ik heb politieke partijen daar niet over gehoord in het Weekblad. In mooie verkiezingsbeloftes, folders, aangenomen moties door de gemeenteraad en toezeggingen van het college kunnen mensen niet wonen. Nog een extra reden om haast te maken met onze woningbouw zijn de mensen uit Oekraïne die hier naar toe komen. Een groot aantal zal willen blijven.”

Herman Kamphuis, Raalte

2 REACTIES

 1. Nog een paar aanvullingen:

  Pauluskerk: gaat binnenkort wat gebeuren, want afgelopen week bodemonderzoek door Geofoxx.
  Strunk: onderzoeksbureau HEMM sinds half oktober bezig.
  Stappenbelt: half jaar geleden gekocht door Lagemaat Sloopwerken B.V. Heerde. Wethouder op 6-2-20: “Plan
  voor 6 rijtjeswoningen en 2 tweekappers.” Zie SallandCentraal, zoekterm Oude machinefabriek.
  Plan Hondemot: 12 compensatiekavels betekent niet automatisch 12 villa’s. Gemeente heeft wat te eisen,
  onder andere omdat sloop op een andere locatie is. Mijn voorstel: 36 “gedifferentieerde”, kleinere,
  goedkopere woningen. Op elke kavel 3 x 250 m3 in plaats van 750 m3.

  Herman Kamphuis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.