Hans de Kort: ‘Gemeenteraadsverkiezingenfarce’

RAALTE – Hans de Kort is weer in de pen geklommen. Ditmaal richt hij zijn pijlen op de gemeenteraadspartijen in Raalte. Hieronder zijn brief.

“Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen voor de komende vier jaren. De vraag is nu: wie moet je kiezen en op grond waarvan. In ieder geval niet op basis van de recente verkiezingsprogramma’s. Het enige waarop je moet letten zijn de beloftes uit de vorige verkiezingsprogramma’s en, vooral, wat de gekozen partijen daarmee hebben gedaan.
Het gaat er niet om of ze alles hebben kunnen verwezenlijken, maar of ze hebben gevochten om die beloften gerealiseerd te krijgen. Wat Raalte betreft ben ik daarin zeer negatief. Deze week staan partijen weer met een grote mond, met allerlei slogans, in de media te verkondigen hoe betrokken ze zijn.

Een treffend voorbeeld gaf deze week de PvdA in het Weekblad voor Salland. Ik wist niet wat ik zag, maar ik las dat deze partij Raalte een “linkse smoel” wil geven. Daar heeft de PvdA vier jaren en nog veel langer de tijd voor gehad, maar ik heb nergens het bewijs gezien dat ze er ook maar de kleinste moeite voor gedaan hebben. De enige die ik er af en toe iets echt zinnigs over heb horen zeggen/schrijven en die duidelijk voor zijn sociale idealen gevochten heeft, was de Ombudsman van de PvdA, Herman Kamphuis. Maar naar verluidt was de fractie daar helemaal niet blij mee. Ook las ik dat de PvdA een stop wil op chemische bestrijdingsmiddelen op gemeentegrond. Ik schrok ervan, omdat de fractieleider van diezelfde PvdA níet stemde tegen het verzenden van een brief waarin de gemeenteraad het verzoek van een inwoner om diezelfde landbouwgiffen te verbieden, afwees. D66 en Lokaal Alternatief deden dat wél!.

De VVD is de partij die vanuit haar vezels vindt dat de overheid zo klein mogelijk moet zijn en geen geld moet verkwisten. Maar bij de eerst beste gelegenheid om daar – let wel zonder enige noodzaak! – van af te wijken, maakte ze daar gretig van gebruik. Dat gebeurde bij de vorming van het huidige college van b&w, toen GemeenteBelangen en het CDA hen vroegen een extra wethouder te leveren. Kosten: tussen de 520.000 en 600.000 euro. Voor een wethouder voor spek en bonen. Dat plan voor de revitalisering van de Grote Markt had een van de andere wethouders er zonder problemen bij kunnen doen. Een revitalisering overigens die, volgens de plannen, al ongeveer een jaar of vier geleden gerealiseerd had moeten zijn.

De enige partijen waarin hun kiezers mijns inziens nog kunnen vertrouwen, zijn Lokaal Alternatief, D66 en BurgerBelangen. Ofschoon het jammer is dat die laatstgenoemden het gebruik van landbouwgiffen nog steeds idealiseren en de desastreuze gevolgen ervan volledig bagatelliseren. Datzelfde geldt ook voor GemeenteBelangen en het CDA. Het CDA, de hoeders van de Schepping, laten in hun beleid ook nog eens blijken dat de Schepper een hele reeks fouten heeft gemaakt, die hoognodig gerepareerd dienen te worden. Wat dan weer tot gevolg heeft dat de diversiteit van flora en fauna naar de filistijnen gaat.

De landelijke CDA-ers hebben bovendien bewezen er geen moeite mee hebben het beste kamerlid dat ze hadden, Pieter Omtzigt, een enorm mes in de rug te steken. Of dit aanstekelijk heeft gewerkt op de lokale CDA-partijen weet ik niet, maar ik heb er nog nergens echte schaamte kunnen ontdekken.

Ik heb dit opiniestuk naar HierInSalland en het Weekblad voor Salland (WvS) gestuurd. Of WvS het publiceert weet ik niet. Ik kreeg van de redactie te horen dat die inmiddels wel weet hoe ik over bepaalde onderwerpen denk.”

Hans de Kort

3 REACTIES

  1. Ik heb nog iets opvallends vergeten en dat betreft de in Nederland veelzeggende vorm van de stembus: een vuilniscontainer. Ik ken geen ander land waar de dames en heren politici zo duidelijk aangeven welke waarde zij hechten aan de afgegeven stemmen: geen namelijk. Zodra de stem in de afvalcontainer is verdwenen hebben ze vier hele jaren lang last meer van de kiezer. Dat geldt zeker voor Raalte, is de ervaring die ik gedurende de voorbije decennia met de gemeentelijke politiek heb opgedaan. Er is niets veranderd.

  2. Hans, het blijft moeilijk voor jou te begrijpen dat er ook mensen zijn met een andere mening dan de jouwe. Ik ben van mening dat er afgelopen 4 jaar weer veel is gedaan ten goede in onze gemeente, en dat er compromissen moeten worden gesloten tussen partijen lijkt mij logisch in een democratie. Niet iedereen krijgt zijn zin. In Rusland heb je 1 man die aan de touwtjes trekt en bepaald hoe hij het wil. Een rode draad door alle inbreng die jij aandraagt schetst voor mij, en denk voor menigeen het beeld, dat jij graag die dictator zou willen zijn als Poetin die kan zeggen, ik bepaal want mijn wil is wet!

  3. Henk wat een slechte en misselijkmakend reactie geef je op Hans de Kort.dat je deze man vergelijkt met Poetin is voor mij het laagste van het laagste. .Dat de redactie jouw reactie plaatst vind ik ook beneden alles
    En je meld niet eens je volle naam ,want dt mogen mensen niet weten. .
    Kijk wat je ook van de stukken vind ,daar hoef ( maar kan je ) op reageren. Misschien ben je wel een raadslid .?

    Normaal reageer ik zelfniet meer op stukken in deze krant, doordat men nog steeds anonieme reacties toelaat ! Met vermelding dat de krant de naam weet .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.