Gerlant: Cynisch over de kritische depositiewaarde; lachen om de LTO

Ik schoot in de lach. Het was zo’n heldere, maar ook eerlijke biecht van Rudie Haarman, een van de drie voorzitters van LTO Salland, dat ik weinig anders kon. Ze houden komende woensdag een algemene ledenvergadering bij Reimink in Heeten en de vraag vanuit het driekoppige voorzittersgezelschap een paar weken geleden was: “Wil jij tegen die tijd de boeren duidelijk maken hoe belangrijk het is dat ze er zijn en meedoen met de plannen die we aan het maken zijn omtrent de stikstofoplossing in Salland?”

Ik zal er maar eerlijk over zijn. Ik heb heel grote twijfels of het lukken gaat om de regie te nemen in het (Sallandse) stikstofdebat. De drive begrijp ik volkomen, doen we nu niks dan blijven die Haagse kippen door scharrelen en dan kan het maar zo zijn dat ze aan het eind van de dag ergens anders op stok gaan en wij staan te kijken met een drup aan de neus.
Misschien moet ik maar eens uitleggen wat ze willen gaan doen. Een plan maken met en voor de Sallanders om de Haagse stikstofcrisis op te lossen. Een plan waarin er in eerste instantie een oplossing komt voor de PAS-melders. Dat zijn de, vooral boerengezinsbedrijven, die vroeger volgens de wet geen vergunning nodig hadden, maar sinds dat een jaar of drie geleden de rechter gezegd heeft dat die wet geen wet is, wel. Om met de stikstofrechten van de stoppers, zij krijgen een bak geld om aan de belasting of de bank te betalen, die PAS-melders een toekomst te geven. En daar ben ik dus zeer cynisch over. Niet omdat ik niet van de noodzaak overtuigd ben, niet omdat ik denk dat we dat samen niet kunnen, een plan maken; samen met elkaar dus met alle boeren, plattelandsbewoners, landschapsorganisaties, gemeenten en noem maar op. Ik vertrouw die Haagse kippen in hun hok niet. En toch doe ik dus mee.

Besloten

De algemene ledenvergadering, daar zit nu mijn probleem. Die is besloten en toch weer niet. Ze hebben de wethouders van Deventer, Olst-Wijhe, Raalte en Hellendoorn uitgenodigd, de laatste drie komen om te spreken, dus alleen voor leden is het al niet. De politiek luistert en praat dus mee. Ik mis de wethouders van Zwolle, Dalfsen en Ommen, heb ik gezegd. Salland is groter dan de kleine bubbel waarin besturen soms ronddraaien en zeker in dit dossier waar je nooit weet waar de kippen ’s avond op stok gaan. Toch begrijp ik ze en doe mee. Ga woensdagavond naar Heeten en luister en praat als het nodig is mee als er een hogere LTO bons komt uitleggen waarom dit nu zo belangrijk is.

Papieren tijger

Ik ben, jongens, verdomde cynisch over het initiatief zolang de kritische depositiewaarde (KDW), een papieren tijger (waarvan, wanneer de Haagse kippen daar eens op zouden gaan pikken in no-time niks meer over is), niet van tafel is. Dat wordt mijn inbreng. Knetterhard. Alle gelul is mooi, alle inzet en mooie politieke praatjes ook. Daarom vind ik het nu ook niet echt erg dat het een besloten LTO vergadering is, bedenk ik me al schrijvend.
Wat Rudie mij heeft toegezegd (“We maken nu een plan samen met een kopgroep en presenteren dat aan alle boeren in Salland voordat we er verder iets mee doen en vragen om hun inbreng”), daar ga ik hem aan houden. Het jeukt mij, het jeukt mij donders, dat mogen jullie allemaal weten. Ik geloof in samen, samen moeten we het in Salland doen. Gevoelsmatig gaat er nu echter iets mis, maar ik weet ondertussen genoeg van politiek en kippen houden dat dit nu de beste oplossing is.

Uitnodiging

Waarom ik lachen moest? Ik moest dus jullie gaan overtuigen waarom dit zo belangrijk is. Toen ik maandagmiddag om meer info vroeg over iets waarvan ik al weken wist dat het zou komen, stond er een uur later een uitnodiging met een vooraankondiging van de ALV in de LTO-groepsapp. Ze waren zo druk geweest met het plannen van, dat ze vergeten waren hun leden uit te nodigen. Dat is niet knullig, dat is gewoon mooi. De tomeloze inzet om er iets van te gaan maken, daar heb ik bewondering voor. En de belofte dat er niks gebeurt zonder dat jullie allemaal gehoord zijn ook. Ik heb toen direct bedacht: “Ik kakel er gewoon als een kip zonder kop wat op los. Ik weet het ook niet. Maar als we iets doen dan moet het samen.”

gerlant@regiobode.nl

1 REACTIE

  1. Mooi initiatief van LTO Salland. Fijn ook dat er wat wethouders met verstand van zaken zijn uitgenodigd.
    En mensen die lachen om de diepe ellende van anderen, ach ja ik vind daar wel wat van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.