‘Een visie vanuit de Sallanders zelf’

Bijeenkomsten De Kracht van Salland in Olst over toekomst van de streek

OLST – Wat bindt ons hier in Salland? Waar is behoefte aan? En waar willen we met Salland naartoe komende jaren? Maar ook, wat kunnen we als Sallanders zelf doen? Het zijn allemaal vragen die via de netwerkorganisatie ‘De Kracht van Salland’ moeten zorgen voor een breed ondersteunde visie voor de drie Sallandse gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer in de periode 2023-2027. Tijdens twee bijeenkomsten op 10 maart (13.30 tot 21.30 uur) en 14 april (13.00 tot 18.00 uur) in het Holstohus in Olst kan iedereen meepraten, een mening geven en bijdragen aan die visie.

Een visie dus die gebaseerd is op de reacties en initiatieven vanuit de Sallanders zelf, zo benadrukken Giny Hoogeslag en Mireille Groot Koerkamp. Zij zijn de coördinatoren vanuit Leader. In de volgend jaar aflopende vorige Leaderperiode konden met deze bijdrage van EU, provincie, gemeenten en waterschap meer dan 31 projecten gestart worden in Salland, resulterend in 33 nieuwe arbeidsplaatsen, minstens tweehonderd activiteiten met ruim zevenhonderd vrijwilligers en 13.000 nieuwe bezoekers aan de eigen streek.
Ook in 2013 begon het huidige Leaderprogramma met enkele bijeenkomsten, toen op de Boerhaar. Er lag een beleidsvisie op tafel, maar die kwam vooral uit de bestuurlijke hoek, zo herinnert Mireille zich nog. De Broeklandse vond dat de verkeerde start: “Zo’n visie moet vanuit de mensen zelf komen, niet van bovenaf door bestuurders, voorzitters en dergelijke. Die eerste visie werd dus, zeg maar, in de prullenbak gegooid. We zijn opnieuw begonnen met het opstellen van een toekomstvisie voor Salland met een paar honderd Sallanders. Met succes. Er zijn afgelopen jaren ruim honderd initiatieven gestart, zoals OZO verbindzorg, Salland Boert en Eet Bewust, Slinger van Salland, Demoveld Duurzaam bodembeheer en de pilot Land van Waarde. Daarnaast zijn 35 Salland Cafés georganiseerd met ruim drieduizend bezoekers. Destijds was er een netwerk van enkele tientallen Sallanders en dat is inmiddels gegroeid naar minstens negenhonderd inwoners.”
Giny Hoogeslag was in 2013 nog geen coördinator, maar vond het opstellen van zo’n toekomstvisie voor Salland interessant genoeg om mee te willen praten. De Heetense was onder meer actief bij het OAJK (Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt). “Ik kwam bij die bijeenkomsten als Heetense en ging er weg als Sallandse.”

Giethoorn

Op het eerste gezicht lijkt het moeilijk, zo niet onmogelijk, om een toekomstvisie voor Salland te maken waar echt iedereen zich in kan vinden. Neem bijvoorbeeld de vraag of toerisme gepromoot moet worden of dat het juist belangrijk is dat Salland kalm en rustig blijft? Daarop zullen de antwoorden heel verschillend zijn. Mireille is zich daar goed bewust van. “Willen we wel of niet een soort Giethoorn worden in Salland zeg maar. Je moet dan naar de situatie kijken zoals die nu is en daarna wat er nodig is en wat we hier in de streek wel of niet willen. Gaan we Salland volop toeristisch promoten of doen we dat heel bescheiden? Of juist helemaal niet? Afgelopen tijd hebben we enkele tientallen interviews gedaan met Sallanders. De resultaten hebben we samengevat in meerdere thema’s zoals de toeristische promotie, de relatie landbouw en natuur, de zorgvoorzieningen, veiligheid, energie en duurzaamheid. En niet te vergeten de mentaliteit hier en de manier waarop we in Salland kunnen en willen samenwerken.”

Blanco

Er is ook bewust één thema blanco gehouden; “Want misschien hebben we iets vergeten wat Sallanders ook belangrijk vinden. Dat kunnen we dan toevoegen. Uiteindelijk leveren die twee bijeenkomsten in Olst de bouwstenen op voor die nieuwe visie voor Salland in de periode 2023-2027. En daaraan gekoppeld het Leaderprogramma”, zo verwacht Mireille. “Het moet ook allemaal niet te strak worden. Dingen veranderen in de loop der jaren, daar moet ook komende jaren ruimte voor zijn. Maar de waarden zoals hoe we hier in Salland willen samenwerken, die blijven hetzelfde,” vult Giny aan.
Opgeven voor de twee bijeenkomsten op 10 maart en 14 april in Olst kan via staging2.dekrachtvansalland.nl.

Foto: Giny Hoogeslag (links) en Mireille Groot Koerkamp: “Wat willen we zelf in Salland?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.