Drie kandidaten op basis van voorkeurstemmen alsnog in raad Raalte

RAALTE – De voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Raalte heeft op kandidatenniveau voor enkele verschuivingen gezorgd. Drie kandidaten, die op basis van hun plek op de kieslijst van hun partij niet in de raad zouden zijn gekomen, hebben het op basis van voorkeurstemmen toch gered.

Het gaat om Jos Westenenk uit Luttenberg (GemeenteBelangen), negende op de lijst van zijn partij, maar op basis van het aantal voorkeurstemmen nu opgeklommen tot plek drie; Dafne Holterman uit Heino (BurgerBelangen), achtste op de lijst, maar nu op plek vijf en Martine Scholten uit Luttenberg (CDA), zevende op de lijst, maar nu op plek twee. Verder zijn meerdere kandidaten op basis van voorkeurstemmen iets gestegen of gedaald, maar dat heeft verder nu nog geen gevolgen. Het betekent echter ook dat er drie ‘verliezers’ zijn. De verdeling van de voorkeurstemmen heeft ervoor gezorgd dat Johan Seekles (plek vier op de lijst van GemeenteBelangen) nu nog niet verzekerd is van een plek in de raad. Ook Joris Bongertman (plek zeven op de lijst van BurgerBelangen), komt vooralsnog niet in de raad en datzelfde geldt ook voor Ruben van der Woude (plek vijf op de lijst van het CDA). Dat zou mogelijk nog kunnen veranderen als de coalitieonderhandelingen zijn afgerond en bekend is wie de nieuwe wethouders worden. Als zij op de kieslijst van hun partij staan en op dit moment een plek in de raad hebben, verschuift alles weer.

De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt tijdens een openbare zitting in de raadszaal van het gemeentehuis op maandag 21 maart om 10.00 uur bekend gemaakt; tot dat moment zijn correcties op de voorlopige uitslag nog mogelijk. Dan worden ook de stemmen per kandidaat per stembureau openbaar.
Op dinsdagavond 29 maart wordt tijdens de vergadering van de gemeenteraad afscheid genomen van de raadsleden die niet terugkeren in de raad. De nieuwe gemeenteraad wordt officieel geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering op woensdag 30 maart. Beide vergaderingen vinden plaats in de raadzaal en beginnen om 19:30 uur.

Voorlopige uitslag raadsleden op volgorde (dus op basis van voorkeurstemmen):

Gemeentebelangen

Irene Weertman-Halfwerk
Jan Schokker
Jos Westenenk
Frank Niens
Mark Kampman
Silvia Nikamp-Boksebeld
Monique Fidom-Wassen

BurgerBelangen

Ben Nijboer
Sylvia van der Heide – van der Kolk
Henny Lammers
Bert Terlouw
Dafne Holterman
Michel Brinkhuis
Peter van Savoijen

CDA

Gerria Toeter – Aalderink
Martine Scholten
Aaltje Booijink
Jeroen Neimeijer
Jacques van Loevezijn

VVD

Alexander Kreule
Dennis Melenhorst
Liesbeth Engelsman

GroenLinks

Ralph Mulders

PvdA

Arie van der Wilt

D66

Niels Folgers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.