Dalfsen: CDA wint één zetel ten koste van Gemeentebelangen

DALFSEN – In Dalfsen zijn de politieke verhoudingen grotendeels hetzelfde gebleven. Het CDA won één zetel en komt daarmee op zes, terwijl Gemeentebelangen er één verloor en daarmee acht zetels in de raad bezet. Alle andere raadsfracties behielden hetzelfde aantal zetels als de afgelopen vier jaar.

Dat werd woensdagavond in de loop van de avond duidelijk, toen in het Dalfser gemeentehuis de uitslagen van de 24 over de gemeente verspreide stembureaus binnendruppelden. Met een opkomstpercentage van 62,7 viel de belangstelling voor de lokale politiek ditmaal lager uit dan vier jaar geleden, toen nog 67,2 procent van de stemgerechtigde bevolking de moeite nam om het rode potlood te hanteren. De drie restzetels vielen toe aan achtereenvolgens Gemeentebelangen, CDA en ChristenUnie.

De winst van het CDA gaat in tegen het landelijke beeld en kwam voor veel mensen als een verrassing. Zo ook voor lijsttrekker en fractievoorzitter Betsy Ramerman, die heel wat felicitaties in ontvangst mocht nemen. “We gingen uit van het behoud van onze vijf zetels”, zegt zij in een eerste reactie. “We hielden er rekening mee dat de landelijke ontwikkelingen rond de partij, die niet gunstig waren, ook het lokale stemgedrag konden beïnvloeden, maar dat is gelukkig niet gebeurd. We zijn hier dan ook heel erg bij mee. Ik denk dat we een goede lokale campagne gevoerd hebben; we waren veel in beeld.”

Zichtbaarheid

Bert Ruitenberg, nummer twee op de lijst bij het CDA, bevestigt dat: “Ik denk dat onze lokale zichtbaarheid in ons voordeel heeft gesproken. We hebben er veel werk van gemaakt om elkaar en onze inwoners enthousiast te maken. We zijn de discussie niet uit de weg gegaan, ook niet met de agrariërs. Want hoewel je bij die doelgroep landelijk wel onvrede ziet over het gevoerde beleid, denk ik dat we op lokaal niveau goed hebben kunnen uitleggen waar we voor staan.”
André Schuurman, lijsttrekker van Gemeentebelangen, is ondanks het verlies van één zetel tevreden met de uitslag voor zijn partij. “Het voelt niet als een verlies”, zegt hij. “Eigenlijk is het zelfs winst, want we hebben in totaal zelfs ruim 150 stemmen méér gehaald dan vier jaar geleden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Dalfsen in inwonertal gegroeid is. Los daarvan: vier jaar terug kwamen we dankzij twee restzetels uit op negen zetels en het zou knap zijn als we die alle negen hadden kunnen behouden. Maar per saldo stemt nog altijd ongeveer een derde van de gemeente op ons, dus ik denk dat we er goed op staan.”

Meeregeren

Rietje Lassche, voor het eerst lijsttrekker van de ChristenUnie, toonde zich eveneens tevreden. “Deze uitslag is volgens verwachting”, zegt ze. “Ik ben er wel blij mee, want door de coronaperikelen van de afgelopen twee jaar hebben we minder contact gehad met onze veelal kerkelijke achterban dan gebruikelijk. Dat had van invloed kunnen zijn op het stemgedrag, maar dat is meegevallen.” Zij sluit een plek in de nieuwe coalitie niet uit. “We zijn op zijn minst bereid tot constructief meedenken.”

Waar de ChristenUnie in aantal stemmen iets terugliep, zag de PvdA dat aantal juist toenemen. “Ruim honderd stemmen meer”, had lijsttrekker Leander Broere geturfd. “En daarmee hebben we nu echt twee volle zetels binnen, in tegenstelling tot vier jaar geleden, toen we dankzij een restzetel op twee kwamen. Landelijk had de PvdA de wind niet mee, maar ik ben blij dat we plaatselijk zijn beloond voor onze inspanningen. Het betekent voor de tweede keer winst, en hopelijk zetten we die opbouwende tendens de komende jaren gestaag door.” Wat Broere betreft is het geen vanzelfsprekendheid dat de huidige coalitie onverkort wordt voortgezet. “We hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat we verantwoordelijkheid willen dragen voor het beleid in Dalfsen. We gaan dus voor een plek in de coalitie.”

Teleurstelling

Hoewel hij tevreden is met het behoud van de zetel, is Gerrit Jan Veldhuis (VVD) toch een beetje teleurgesteld over de uitslag. Per saldo haalde zijn partij ruim 350 stemmen minder op dan vier jaar geleden. “Ook landelijk heeft de VVD verloren, en daaraan zie je dat de kiezers de partij afrekenen op het beleid van de afgelopen jaren. Ik had gehoopt op twee zetels, omdat je dan het werk beter kunt verdelen, maar je moet ook realistisch zijn. Als je ziet dat de partij landelijk heeft ingeleverd, moet je ook blij zijn dat we in Dalfsen die ene zetel behouden hebben.”
Teleurstelling was er ook bij Bernard Smalbraak, de nieuwe lijsttrekker van D66. Op driekwart van de avond zag het er naar uit dat D66 kans maakte op twee zetels, maar de uitslagen van de laatste vijf stembureaus deden dat beeld kantelen. “De verwachting van twee zetels leefde sterk bij ons, en zo hebben we het in de voorafgaande weken tijdens de campagne ook gevoeld. Zeker als je het optelt bij de landelijke tendensen en het verhaal rond Jos Ramaker, waardoor we mogelijk een zetel van Gemeentebelangen konden afsnoepen. Dan valt het eindresultaat uiteindelijk toch tegen. Waar dat aan ligt? Moeilijk te duiden. Ik denk dat we in ons verkiezingsprogramma van alle partijen het meest concreet waren, ook op punten die inwoners belangrijk vinden, zoals de participatieprocessen, waar echt nog wel wat aan verbeterd kan worden.” Hoewel zijn fractie bereid is tot ‘constructieve bijdragen en het nemen van verantwoordelijkheid’, acht Smalbraak de kans op deelname aan een nieuwe coalitie niet echt realistisch. “Al hoop ik wel dat die coalitie drie partijen gaat tellen.”

*********************

DALFSEN – Verscheidene kandidaten hebben via voorkeursstemmen een plek veroverd in de nieuwe gemeenteraad van Dalfsen. Dat geldt bij Gemeentebelangen voor Mariëtte Holterman (stond tiende op de lijst) en bij het CDA voor Luc Diepman (achtste). Bij de christendemocraten scoorden ook Anouk Zwakenberg en Wim Prinsse hoger dan hun plek op de kandidatenlijst, al waren er ze er anders ook ingekomen. Bij de PvdA maakt Ton de Vries (vierde op de kandidatenlijst) als tweede raadslid zijn opwachting. De Vries heeft ruime ervaring als oud-raadslid en oud-wethouder.
De verkiezingsuitslag is nog onder voorbehoud; deze wordt aanstaande maandag definitief vastgesteld. Op maandag 28 maart wordt afscheid genomen van de oude raadsleden, waarna de nieuwe raad op woensdag 30 maart wordt geïnstalleerd.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.