Café Kappers behoudt zijn functie dankzij inzet van heel Hoonhorst

HOONHORST – Net op tijd voor het carnavalsweekend heeft de dorpscoöperatie Hoonhorst Café Kappers officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde vrijdagmiddag met een feestelijke bijeenkomst. Daarmee blijft het ruim 160 jaar oude trefpunt van het dorp ook in de toekomst zijn oorspronkelijke functie houden.

Gerard Kappers, telg uit de familie die het café meer dan een eeuw bestierde en zelf jarenlang de uitbater, liep als eerste het café binnen over de goudkleurige loper die voor hem was uitgelegd en gaf daarmee symbolisch vorm aan de heropening van de ‘huiskamer van Hoonhorst’. Hij is er blij mee dat Kappers als café blijft voortbestaan. “Ja, dat doet me wel wat”, geeft hij toe. “Het was het mooiste geweest als het binnen de familie was gebleven, maar als er geen opvolgers zijn, is dit de op één na beste optie.”

Inzamelingsactie

Coöperatievoorzitter Andries van Daalen schetste in het kort de ontwikkelingen die leidden tot het eigenaarschap van de lokale gemeenschap. “De laatste uitbaters, Karin en Jean Huitink, hebben ervoor gekozen om het café niet te verkopen ten behoeve van woningbouw, maar stelden de lokale bevolking in de gelegenheid om het zelf voort te zetten. We hebben daarvoor een dorpscoöperatie opgericht, die het benodigde bedrag van 750.000 euro voor de overname binnen drie weken bij elkaar had.”
Die succesvolle inzamelingsactie, die half december van start ging, verbaasde de initiatiefnemers zelf ook, want er was uitgegaan van betaling in drie termijnen, zodat de coöperatie op korte termijn ‘slechts’ 250.000 euro bijeen hoefde te harken. “Maar de uitgifte van aandelen van 5000 euro en certificaten van 500 euro ging zó hard dat we al heel snel eht benodigde bedrag bij elkaar hadden”, aldus Van Daalen. “Gezinsleden en zelfs hele families haakten aan. Dat zegt iets over Hoonhorst. De hele gemeenschap is bereid hier de schouders onder te zetten.” Het geld is voldoende voor de aankoop – de koopakte werd op 31 januari getekend – plus enige reserve die nodig is voor onderhoud en verduurzaming. Overigens liggen er zowel bij de provincie als de gemeente Dalfsen aanvragen om de verduurzaming van het matig geïsoleerde pand deels te subsidiëren.

Op zoek naar uitbater

Ook al was de overdracht snel rond, de coöperatie is nog wel op zoek naar een ondernemersechtpaar – bij voorkeur uit Hoonhorst zelf – dat het café wil gaan bestieren. Totdat deze gevonden is, werd Catering Culinair uit Nunspeet bereid gevonden het café tijdelijk voort te zetten. “Ze zijn bij ons gekomen omdat we gezamenlijke kennissen hebben”, zegt eigenaar Marty Fidder. “Nee, we hebben niet de ambitie om zelf het café te gaan leiden. We zijn een cateraar, en dat is echt een ander vak. Bovendien ligt het voor ons te ver uit de buurt. Maar als overbrugging zien we dit als een mooie uitdaging. Het is een bijzonder café, dat een bijzondere plaats inneemt in de lokale gemeenschap. Dat merk je aan de bijval die dit initiatief gekregen heeft.”
Ook wethouder Jan Uitslag erkende dat: “Hoonhorsters schreeuwen – terecht – om betaalbare woningen. Dat had een mogelijkheid kunnen zijn op deze plek, maar iedereen is het er over eens dat het café voor gaat. Het is dé plek om samen Hoonhorsters te zijn.” Het Dalfser gemeentebestuur onderstreepte het belang door met een stevige delegatie aanwezig te zijn. Naast Uitslag was ook collega-wethouder André Schuurman van de partij. Burgemeester Erica van Lente was verhinderd omdat ze in het buitenland verbleef, maar betuigde met een videoboodschap niettemin haar steun aan het initiatief van de plaatselijke bevolking.

Gerard Kappers, voormalig uitbater van dorpscafé Kappers, nam het café vrijdagmiddag symbolisch in gebruik. Het café blijft zijn functie behouden dankzij de inzet van de inwoners, die zich verenigd hebben in een bewonerscoöperatie.

Tekst/Foto: Hans Keemaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.