‘Als het moet, dan gaat Raalte er ook echt achter staan’

Johan Schotman druk met acties voor Oekraïne: ‘Mijn mobieltje is ’s morgens al leeg’

RAALTE – Hij reageerde direct op de eerste oproep van Salland voor Oekraïne. Inmiddels is Raaltenaar Johan Schotman elke dag druk met het in ontvangst nemen en sorteren van alle spullen die dagelijks binnenkomen op de twee inzamelpunten aan Markt- en Lifgerusstraat. “Gewoon doen vond ik. De enorme steun afgelopen weken heeft me zeker verrast. Dan zie je weer dat als het echt moet, heel Raalte er ook achter gaat staan.”

Hij doet het overigens niet alleen, zo benadrukt Schotman, zelf heel bekend als vrijwilliger bij Stöppelhaene en andere evenementen in Raalte. “We hebben al 86 mensen die op de een of andere manier willen helpen bij deze inzamelingsacties. Er is trouwens werk genoeg voor iedereen, iedereen is nog steeds heel erg welkom.”
In de voorheen leegstaande winkel aan de Marktstraat staat het inmiddels aardig vol met dozen waarop keurig de gesorteerde inhoud (uiteraard in het Engels) staat geschreven. “Het mooiste is dat veel mensen eerst bellen of komen vragen wat we precies nodig hebben. Daarna gaan ze naar een winkel, kopen dat en leveren vervolgens zo maar twee volle tassen hier in. Dat is ook het allerbeste. Natuurlijk zit er ook wel eens wat rommel tussen waar je weinig of niks mee kunt. Gelukkig hebben we een mooie afspraak met een bedrijf in Raalte dat we het daar veilig kunnen storten.”
”Wat nu het meest nodig is? Niet nog meer heren- of dameskleding, daarvan hebben we inmiddels genoeg, maar vooral spullen die direct nodig zijn; eten, drinken, baby- en toiletspullen, medicijnen. Net kreeg ik nog een telefoontje van kinderdagverblijf de Rode Bank. Die komen straks met vijftig dozen met baby- en peuterspullen. Dat is dus heel erg welkom. Ook ontzettend veel bedrijven en winkels in Raalte werken mee. Bij een drogist aan de Herenstraat bijvoorbeeld kunnen mensen spullen kopen, dat betalen waarna medewerkers die hier netjes komen afleveren. Ik krijg trouwens inmiddels zo veel telefoontjes dat mijn mobieltje ’s morgens al leeg is en weer opgeladen moet worden.”

Knuffels

Begin deze week wordt een groot aantal volle dozen naar het grensgebied tussen Oekraïne en Polen getransporteerd. “Een bedrijf uit Zwolle komt hier vier busjes volladen en brengt die dan naar het gebied toe. Die hebben allerlei connecties en contactadressen zodat het op de goede plek terecht komt. Eerst wilden ze zelfs twee keer met de spullen vanuit Raalte gaan rijden, maar we willen nu toch zelf ook wat spullen hier houden. De Oekraïense vluchtelingen die naar Summercamp bij Heino komen, kunnen natuurlijk ook wel wat hulp gebruiken.”
Wat vond hij eigenlijk het mooiste dat binnen gebracht werd? “Nou, er kwam een kindje binnen met een grote zak met allerlei knuffels. Die had er, ik denk via Google-translate, allemaal lieve teksten op gezet. Wij leven met jullie mee, dat soort dingen. Dat vond ik persoonlijk heel erg lief en mooi.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.