Vroeger in Salland: Herberg De Kroone

RAALTE – Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over Herberg de Kroone.

Als we in de geschiedenis van café de Kroon duiken, dan blijkt dat in 1816 de toenmalige eigenaar Jan Overweg herberg ‘de Kroone’ met schuur en grond heeft verkocht aan Lodewijk Kutschrütter. Medio 1860 werden vervolgens Gerhardus Groote Wolthaar, Jannes Kamphuis en Gait Rientjes eigenaar, totdat in februari 1932 Herm Poppe bij een publieke verkoop café de Kroon voor 32.500 gulden overkocht van de erven Rientjes. De toenmalige eigenaar G. Rientjes was op 27 oktober 1931 overleden, nadat hij enkele dagen daarvoor van de trap was gevallen.
Herm had eerder acht jaar het café Halfweg (‘Jan Truun’) in Linderte beheerd. Maar Hein van Jan Truun trouwde en hij kwam op de zaak. Dat was de reden dat Herm Poppe café de Kroon kocht. Met aankoop was een flink bedrag gemoeid en dus werd in het begin van alles aangepakt. Zo werd bij de boeren melk gehaald, en die werd weer in kannetjes naar de klanten gebracht. En in de schuur werden varkens gehouden. Dat laatste was reden voor de buren om te klagen over stankoverlast, zoals blijkt uit een brief in het gemeentearchief gedateerd 10 augustus 1932. Jo Poppe nam het café over van zijn vader Herm, en onder Jo werd het het meest populaire bruine café van Raalte. Er werd vaak gezegd dat je niet echt Stöppelhaene of carnaval had gevierd wanneer je niet bij Poppe was geweest.
De Kroon was in het begin een herberg waar varkenskooplui uit de verre omgeving kwamen om in Zwolle naar de veemarkt te gaan. Bij de Kroon werden de paarden gewisseld. Terug uit Zwolle werd in Raalte opnieuw gewisseld nadat er eerst een borreltje genomen was. De paarden stonden in een stal achter het café. Tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw was de schuur nog in gebruik en kreeg grote bekendheid als ‘Bier- und Weinstube’ van carnavalsvereniging de Stöppelkaters tijdens Stöppelhaene.
Na Jo Poppe werd Henry Fikken in 1988 uitbater van de Kroon. De koop kwam mede tot stand op de ‘delle’ van de familie Holterman tijdens een concours in Luttenberg. Jo zei toen tegen Henry: “Als ik de zaak van de hand doe, heb jij het eerste bod”. Tegenwoordig is in het pand bierbrasserie Zuijderbuur gevestigd.

Tekst: Tonny Nijboer
Foto: Cafe de Kroon, of beter gezegd Cafe Poppe uit de jaren 60, zo op het eind van de Grote straat. Toen was het centrum nog niet autovrij. Foto archief Historische vereniging Raalte en Omstreken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.