Verkabelingsplannen Raalte-Zuid van TenneT nu ook zichtbaar

RAALTE – Netbeheerder TenneT is deze week begonnen met de eerste concrete voorbereidingen voor het ondergronds brengen de hoogspanningsverbinding in de Raalter wijken Langkamp en Vloedkampen. Het gaat daarbij om (hand en mechanische) boringen en sonderingen van de bodem, bedoeld om een beeld te krijgen van die bodem en het grondwater(peil). Daarom worden er voor een langere periode ook peilbuizen geplaatst om het grondwaterpeil te meten en watermonsters te nemen.

Het werk wordt deze weken uitgevoerd door medewerkers van TenneT bij het te vernieuwen hoogspanningsstation aan de Westdorplaan en langs het tracé van de hoogspanningsmasten door de wijken. Bij het ondergronds brengen wordt dat huidige tracé gebruikt. Het bedrijf stelt dat bij het werk alleen gemeentelijke grond nodig is. Wel is het mogelijk dat fietspaden gebruikt worden om de benodigde apparatuur en voertuigen op de goede locatie te krijgen.
Vorig najaar werden enkele goed bezochte informatieavonden over de plannen gehouden. Naast tevredenheid dat de grote hoogspanningsmasten door de twee wijken verdwijnen, is er ook ontevredenheid over de extra ruimte die voor de vernieuwing van het hoogspanningsstation nodig is. Dat gaat namelijk ten kosten van een nu nog vrije speelruimte aan de oostkant van het station. Wel blijft de skatebaan behouden. TenneT heeft inmiddels enkele voorstellen gepresenteerd waarbij een kleiner deel van het speelveld definitief bij het hoogspanningsstation wordt getrokken en een groter deel alleen voor de ongeveer twee jaar die het werk aan het station kost.

Volgend jaar

Dat werk gebeurt overigens volgens de netbeheerder op een vernieuwende en ook snellere manier. De nieuwe hoogspanningsapparatuur wordt in de fabriek gemaakt. Na getest te zijn wordt alles kant en klaar naar Raalte getransporteerd om daar alleen nog maar geplaatst en aangesloten te worden. Volgens Tennet is deze werkwijze veiliger, kost het minder tijd, is het goedkoper en hoeft er minder op het hoogspanningsstation zelf gewerkt te worden. Bij het werk wordt het verouderde station ook gedigitaliseerd zodat in de toekomst storingen sneller gemeld worden en opgelost worden. Deze nieuwe manier van werken wil TenneT op termijn op een groot deel van alle hoogspanningsstations in Nederland invoeren.
Voordat de hoogspanningsverbinding echt onder de grond gaat in Raalte-Zuid is nog een bestemmingsplanwijziging nodig. In de huidige planning wordt uitgegaan van een concrete start van de werkzaamheden in de loop van volgend jaar. De totale kosten worden op 5 tot 6 miljoen euro geschat. Daarvan betaalt de rijksoverheid ongeveer 80 procent en de gemeente Raalte en de provincie Overijssel elk 10 procent.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.