Uitgesproken Lauk: Lentecarnaval

Carnaval in de gemeente Raalte op 20, 21 en 22 mei, inclusief de grote optochten; de zeven carnavalsverenigingen hebben wat mij betreft een verstandige keuze gemaakt. Natuurlijk zal het wennen zijn. Bij het traditionele carnaval hoort toch een temperatuur die schommelt tussen koud en nog kouder. In een grijs verleden was er ooit zoveel sneeuw gevallen dat de grote Sallandse Optocht op zondag serieus in gevaar kwam wegens onbegaanbare wegen. En twee jaar geleden gooide een stevige winterse storm ook roet in het bier zeg maar. In mei lijken de weersomstandigheden wat dat betreft veel beter.

Misschien is dat (een klein beetje) jammer. Kou hoort bij carnaval in februari en maart in Nederland. Zelfs als het zo koud is dat een biertje bevriest, dan was er altijd de vertrouwde Jacoba of Beerenburg van de gebroeders Woolderink om warm van te worden. En zoals Hekk’nsluuter Lyon Hutten in Nieuw Heeten een tijdje terug mooi omschreef; “Er is nog nooit een carnavalsvierder doodgevroren.”

Vorig jaar augustus heb ik al een geslaagd voorproefje gehad met zomercarnaval oftewel StöppelCabana buiten bij de Leeren Lampe. Ook toen waren er uiteindelijk meer beperkingen dan de initiatiefnemers Bernard Hudepohl en Harry (alias Gerard) te Riele verwacht en gehoopt hadden. Met vreemde effecten. Zo mocht je niet naast elkaar staan te praten maar wel dicht naast elkaar op een bankje zitten. Een curieuze regel om coronabesmettingen tegen te gaan die door de aardige jongens en meisjes van de boa-opleiding van Landstede netjes gehandhaafd werd.

Toch zal dat, hopelijk afgezien van de lekkere temperatuur, niet te vergelijken zijn met carnaval in mei. De kans dat er heel veel mensen van heinde en ver hier naar de optochten komen kijken is groot. Echte carnavalsdorpen als Lemelerveld en Boskamp buiten de gemeente Raalte willen zich ook aansluiten. De optochten zijn dat weekeinde vrijwel zeker de enige in heel Nederland en zullen dus veel publiciteit krijgen. Het kan vooral op zondagmiddag wel eens heel druk en een lange bonte stoet worden in Raalte-dorp.

Natuurlijk klagen de puriteinen onder het carnavalsvolk over het verloren gaan van de traditie. Voor niet-vierders, carnaval is altijd op de vier (en tegenwoordig vijf) dagen voordat op Aswoensdag de veertig dagen tellende Vastentijd begint. Carnaval hoort dinsdagavond klokslag twaalf uur afgelopen te zijn. Die traditie is bij velen amper meer bekend. Ik schat dat het percentage carnavalsvierders dat veertig dagen gaat vasten dichter bij de nul dan bij de 1 procent ligt. En het percentage dat op woensdag een askruisje gaat halen zal niet veel hoger zijn. Bij het haring happen op die woensdag zal dat wel iets hoger liggen. Eigenlijk is dat laatste een relatief nieuwe traditie.

Waarmee meteen duidelijk wordt dat tradities veranderen, ook al kunnen en willen sommigen dat niet accepteren. Zo is dat ook met carnaval. Vieren in lente of zomer lijkt me niet verkeerd. Helaas missen wij hier de vele Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders die er in Rotterdam zo’n prachtig Braziliaans carnavalsfeest van maken. Voor onze Turkse en Syrische Sallanders is carnaval vooral een raar feest. Voor vele geboren en getogen Sallanders trouwens ook, zeker in de Raalter kerkdorpen die met een L beginnen. Van het initiatief een paar jaar geleden voor een Raad van Elf en prins in Lierderholthuis is helaas weinig meer gehoord.

3 REACTIES

  1. Wees maar niet bang Lauk, Carnaval zal volgend jaar gewoon weer in een nat en koud februari worden gevierd! Het bouwen van een praalwagen ergens in een oude schuur op een koude woensdagavond in december staat garant voor het beste medicijn tegen de populaire ‘winter depressies’ of andere mentale problemen. Carnaval brengt je de winter door….

    PS

    Het is niet het idee van Raalte om de Carnaval te verplaatsen. Dit idee komt met name uit De Boskamp, Heino én Lemelerveld. Maarja, de Roalter wind hé, die blijft waaien….

    • Ik weet niet of dit echt Roalter Wind is… De datum kwam van de 55-jarige Sokkestoppers in Heino en daar hebben de 6 andere carnavalsverenigingen in de hele gemeente Raalte zich bij aangesloten. Waarbij de gemeente akkoord ging met dit weekeinde. En daarna Boskamp, Lemelerveld etc. met andere gemeentebesturen. Dat is tenminste de volgorde die ik van de betrokkenen gehoord heb…

      • Beste Lauk, dan heb ik een klein vermoeden dat jouw betrokkenen uit Roalte komen…. Hopelijk waait de Roalter wind eind mei op zondag niet zo hard want dan kan het tenminste doorgaan. Maar goed, het mag weer. Dus op naar een mooi Sallands feessie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.