SallandWonen vraagt om toepassen coördinatieregeling voor de Olsterkampweg

RAALTE/OLST/WIJHE – SallandWonen heeft de gemeente Olst-Wijhe gevraagd om het toepassen van de zogenaamde coördinatieregeling voor de Olsterkampweg. Met deze regeling worden de procedures van het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning gelijktijdig voorbereid, ter inzage gelegd en vastgesteld. De woningcorporatie wil zo meer vaart zetten achter de sloop van twintig oude woningen en de nieuwbouw van 23 nieuwe. Het is aan de gemeenteraad om het coördinatiebesluit te nemen.

Er zijn echter protesten. Niet iedereen is het eens met de sloop van de woningen. Een bewoonster weigert zelfs te vertrekken. Marijke Kool, directeur-bestuurder van SallandWonen is er duidelijk over: de woningbouwcorporatie wil door met de plannen:
“De woningen zijn ooit gebouwd als noodwoningen. Ze zijn oud en in slechte staat. Ze hebben heel lang dienst gedaan. We merkten dat we ze minder goed konden verhuren. Daarna hebben we er kritisch naar gekeken. De woningen zijn moeilijk op te knappen omdat er veel asbest in zit. Daarnaast moeten we ook nog verduurzamen. En dan zijn de woningen ook nog eens niet geschikt om er langer zelfstandig te blijven woningen. Daar zetten we namelijk overal op in. Als we dat allemaal in de bestaande woningen moeten realiseren, wordt het allemaal veel te duur.”
“Een groep mensen heeft eerder de monumentstatus aangevraagd voor de woningen. Dat heeft vanuit de kant van de gemeente voor wat vertraging gezorgd. Daarom hebben wij gevraagd om weer tempo in het proces te brengen. Het Oversticht en Olster Erfgoed hebben jaren geleden al naar de wijk gekeken. Stedenbouwkundig is het een bijzondere buurt. Daarom willen we dat de nieuwe woningen ook daaraan refereren. We hebben een plan gemaakt en dat gecommuniceerd met de omwonenden. Het grootste deel van de buurt staat er achter, maar er is inderdaad een kleine groep mensen die vier woningen wil behouden. Daar zijn we het niet mee eens. Als alle vergunningen rond zijn, gaan de woningen gesloopt worden. Dat hebben we een paar jaar geleden al bekend gemaakt en daar zetten we ook op in.”

De coördinatieregeling laat onverlet, dat alle zorgvuldigheid in de procedures wordt betracht. De regeling is een instrument uit de Wet ruimtelijke ordening. In het bouwplan van SallandWonen staan de nieuwe woningen net buiten het oorspronkelijke bouwvlak gesitueerd. Omdat hier de bestemming ‘tuin’ geldt in plaats van ‘wonen’, is wijziging van het bestemmingsplan nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.