Rick Evers: Gratis kopje koffie

Daar gaan ze. De laatste coronamaatregelen, voor zover ze überhaupt nog werden nageleefd, druppelen ons land uit. Kroegen hebben hun barkrukken afgestoft, restaurants stoppen met toegangscontroles en het mondkapje is weer alleen voor chirurgen en tandartsen. Maar er is nog meer goed nieuws: het kopie koffie in de supermarkt komt terug.

Vroeger, toen corona nog een biertje was, was boodschappen doen een gezellig uitje. Vaak stond er op zaterdag een vertegenwoordiger van Croma een heerlijk stukje vlees te braden. En even verderop liet een medewerker van CoolBest je de nieuwe variant uitproberen. Tussendoor kon je bij de versafdeling stukjes kaas en plakjes ham proeven. Als ik boodschappen gedaan had, hoefde ik thuis eigenlijk niet meer te eten.

Wat toen ook opviel, was dat overal mensen met elkaar stonden te praten. Kopje koffie erbij. Want dat kon gewoon. Koffiedrinken bij Appie of Jumbo. En niet alleen gezelligheidsdieren deden dat. Ook studenten, daklozen en senioren. Het kopje koffie in de supermarkt was er altijd en voor iedereen. Tenminste, tot maart 2020.

Toen we kennismaakten met corona kwam er abrupt een einde aan de gezelligheid in supermarkten. Sterker nog, winkelen werd levensgevaarlijk. Er ontstonden vechtpartijen voor het laatste pak toiletpapier en als je de weekboodschappen moest doen, wilde je er zo snel mogelijk doorheen slalommen. Met mondkapje, een ontsmet winkelkarretje en dan maar hopen dat de klant achter je in de rij geen hoestbui kreeg. Pas als je thuis je handen gewassen had, was je weer veilig.

De comeback van het kopje koffie in de supermarkt is veel meer dan gewoon een kopje koffie in de supermarkt. Het is een symbool voor de maatschappij van ‘voor corona’. Eindelijk mag en kan alles weer. Dus ik zou zeggen: vier het leven en pak dat gratis bekertje bij Albert Heijn of Jumbo. De koffie is voor iedereen. Nou ja, behalve voor Glennis Grace natuurlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.