Raalter college wil geen uitbreiding Kerngroep Dorpsrand Heino

RAALTE – Het Raalter college van B&W meldt niet van plan te zijn alsnog een lid van de werkgroep Vlaminckhorst toe te voegen aan de Kerngroep Dorpsrand Heino. Dit naar aanleiding van een brief van Egbert Den Daas van Lokaal Alternatief, waarin het raadslid om die uitbreiding vroeg. Bovendien wilde Den Daas weten waarom leden van de werkgroep Vlaminckhorst, die zich voor de kerngroep hadden aangemeld, niet zijn toegelaten tot de kerngroep.

Vorig jaar deden de gemeente Raalte en Plaatselijk Belang Heino een oproep aan betrokken Heinoërs om deel te nemen aan de kerngroep ‘Dorpsrand Heino’. In de dorpsrand van Heino (tussen de N35 en de bebouwde kom) speelt veel. Denk bijvoorbeeld aan de woningbouwopgave, opwaardering van de N35, uitbreiding van het bedrijventerrein en klimaat- en energieopgaven. De gemeente Raalte wil een ontwikkelvisie opstellen voor dit gebied. Uit de aanmeldingen werden vervolgens vier inwoners geselecteerd. Zij krijgen versterking van twee ambtenaren. Het is niet de bedoeling dat de kerngroep inhoudelijke keuzes maakt. De leden moeten ervoor zorgen dat het proces om tot een ontwikkelvisie voor het gebied te komen goed verloopt.
Volgens het college werd bij het beoordelen van de aanmeldingen voor bemensing van de kerngroep duidelijk dat diverse belangenvertegenwoordigers van tegengestelde belangen in de kerngroep zitting wilden hebben: “Om te voorkomen dat de kerngroepleden teveel in een inhoudelijke discussie verstrikt raken hebben we in afstemming met PB Heino gemeend proces en inhoud zo goed mogelijk te scheiden. We hebben veertien aanmeldingen voor de kerngroep ontvangen, terwijl er vier kerngroepleden uit het dorp gezocht werden. Er moest dus een selectie gemaakt worden, zoals bij de aanmeldprocedure aangegeven. Bij de selectie zijn onderbouwde keuzes gemaakt. Daarbij is ook gekeken naar de motivatie achter de aanmelding en of er sprake is van een brede belangenvertegenwoordiging of een specifiek (project-)belang.”
Het college geeft aan dat de werkgroep Vlaminckhorst nauw betrokken zal worden bij het proces. “Er zijn echter géén toezeggingen gedaan dat de werkgroep Vlaminckhorst zitting in de kerngroep krijgt. Er komen diverse momenten waarop inwoners en belangenvertegenwoordigers, zoals de werkgroep Vlaminckhorst, gevraagd worden ideeën in te brengen en te reageren op voorstellen van het adviesbureau.”
Wel stelt het college dat wethouder Wout Wagenmans inmiddels contact heeft gehad met de voorzitter van PB Heino en Henk van der Wal (werkgroep Vlaminckhorst). Deze week staat er een vervolggesprek gepland.

Stellige indruk

Den Daas heeft inmiddels alweer een nieuwe brief naar het college gestuurd. Hij wil weten hoe de betrokkenheid en participatie van de werkgroep Vlaminckhorst precies gestalte gaat krijgen. “Onze stellige indruk bestaat dat de werkgroep door het college met mooie woorden ‘het graf wordt in geprezen’”, laat hij nog even weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.