Overijssel schort mogelijkheid voor extern salderen op

ZWOLLE – De provincie Overijssel schort tijdelijk de mogelijkheid voor extern salderen op. Om de zekerheid van vergunningen voor ondernemers in Overijssel zo groot mogelijk te houden is een aanvullende onderbouwing voor extern salderen noodzakelijk. Die noodzaak komt voort uit recente uitspraken van de Raad van State. Extern salderen is het overnemen van stikstofruimte van een bedrijf dat geheel of gedeeltelijk stopt.

In Overijssel liggen de meeste Natura2000 gebieden van Nederland. Om die natuur te beschermen werkt de provincie samen met natuurorganisaties, LTO, grondeigenaren, boeren, waterschappen en gemeenten al geruime tijd aan een omvangrijk pakket aan natuurmaatregelen dat in combinatie met stikstofreductiemaatregelen van het Rijk en de provincie moet zorgen voor versterking van de kwetsbare natuur in de beschermde N2000-gebieden.
In de uitspraak komt de Raad van State tot het oordeel dat alleen het tegen elkaar wegstrepen van stikstofdepositie op overbelaste gebieden (extern salderen) niet meer voldoende is. De Raad van State vindt ook dat gemotiveerd en inzichtelijk moet worden gemaakt met welke andere maatregelen een daling van de stikstofdepositie gerealiseerd wordt voor het betreffende Natura 2000-gebied.
De provincie Overijssel heeft deze uitspraak beoordeeld in het licht van de situatie in Overijssel met 21 stikstofgevoelige Natura2000-gebieden. Tot de onderbouwing is afgerond, wordt vergunningverlening op basis van extern salderen opgeschort in Overijssel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.